Zwermende honingbijen

Zwermen is het mechanisme bij uitstek dat “de collectieve wijsheid en het genie” van een bijenvolk illustreert. Het is de enige natuurlijke manier waarop een bijenvolk zich kan voortplanten. Laat ons dat niet vergeten! De oorspronkelijke koningin verlaat het nest samen met duizenden werksters en samen installeren ze zich in een nieuwe nestruimte. Voor hun vertrek is het volk al de kweek van een aantal nieuwe koninginnen opgestart. Daarvan blijft er één over die zich laat bevruchten via één of meerdere bruidsvluchten. Deze jonge koningin wordt de nieuwe koningin bij wat rest van het oorspronkelijke volk. Er was één volk en nu zijn er twee: de oude koningin op een nieuw gekozen- en een nieuwe koningin op de oorspronkelijke nestplaats.

Een voorzwerm gaat meestal niet te hoog en niet te ver van de oorspronkelijke nestplaats hangen. Dit geeft de imker de kans om de zwerm in bijv. een korf of zwermkast te “scheppen” en die dan in een lege kast te schudden of te laten inlopen. Een volk meer voor de imker. Ook nazwermen kunnen geschept worden als ze als tros bereikbaar zijn. Ook deze nazwerm kan in een nieuwe kast.

Zwermen bevorderen

Er zijn een hoop goede redenen om het zwermen van volkeren te laten gebeuren. Natuurlijk imkeren biedt de bijen een levenswijze waarin ze alles zoveel mogelijk “op natuurlijke wijze” kunnen beleven. Zwermen is voor bijen vitaal alleen al omdat het de manier bij uitstek is om tot meer en meer “lokaal aangepaste” bijen te komen. Meer en meer imkers laten het niet alleen toe maar genieten ervan, samen met de bijen. Mogen er nog velen volgen.

Heb je een bijenzwerm in je tuin gezien?

Af en toe beslist een bijenvolk van een imker om het hazenpad te kiezen, op zoek naar een nog beter oord. En de kans bestaat dat zo’n bijenzwerm zich bij jou in de buurt heeft gevestigd. Allereerst, maak je je geen zorgen, en probeer zeker niet zelf om deze beschermde insecten weg te jagen. 

Een bijenzwerm (door sommigen een bijennest genoemd) is niet agressief. Bijen kunnen wel steken, maar ze sterven nadien. Indien je een bijenzwerm hebt gezien dan heeft het geen zin om de brandweer te bellen. De honingbijen zijn immers een beschermde diersoort geworden.