Horeca-uitbaters in de gemeente Kontich kunnen tijdelijke terrassen plaatsen op het openbaar domein. Hoe dat moet, lees je hieronder.
Het plaatsen van een permanent of gesloten terras op het openbaar domein valt niet onder de bepalingen van het terrasreglement. Daarvoor moet de horeca-uitbater een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen aanvragen via www.omgevingsloketvlaanderen.be.
Soorten
We onderscheiden 2 soorten tijdelijke seizoensterrassen :
1. Terrassen die één geheel vormen met de horecazaak.
Dit wil zeggen dat het terras moet aansluiten met de horecazaak en er geen barrière mag zijn van een weg voor gemotoriseerd verkeer tussen de horecazaak en het terras.
De volgende voorwaarden zijn van toepassing :
- Het college van burgemeester en schepenen bepaalt de toelating en de maximale grootte van het terras.
- De eerste 50m² terrasoppervlakte is vrijgesteld van belasting (zowel vaste als tijdelijke terrassen). Voor het aantal m² terrasoppervlakte > 50m² moet de horecazaak een belasting betalen van €0,25/m² per dag.
- Indien er een autoparkeerplaats op het openbaar domein ingenomen wordt voor terrasoppervlakte, moet er altijd een belasting betaald worden ongeacht de eerder vernoemde vrijstelling van 50m².
- Dit terras als één geheel mag geplaatst worden van 1 april tot 30 september.
- Orde, netheid en beperkte geluidsoverlast moet ten alle tijden gegarandeerd blijven.
2. Terrassen die fysiek geen geheel vormen met de horecazaak.
Dit wil zeggen dat het terras niet aansluit met de horecazaak en er een barrière is van een weg voor gemotoriseerd verkeer tussen de horecazaak en het terras.
De volgende voorwaarden zijn van toepassing :
- Het college van burgemeester en schepenen bepaalt de toelating en de maximale grootte van het terras.
- Deze terrasoppervlakte is steeds belast aan €0,25/m² per dag zonder een vrijstelling.
- Dit terras mag geplaatst worden van 1 juni tot 31 augustus indien er autoparkeerplaatsen worden ingenomen en van 1 juni tot 30 september indien er geen autoparkeerplaatsen worden ingenomen.
- Orde, netheid en beperkte geluidsoverlast moet ten alle tijden gegarandeerd blijven.
Aanvraag
De eigenaar of de exploitant van de horecazaak dient zijn aanvraag in via het digitale ondernemersloket.
Het college van burgemeester en schepenen neemt binnen een ordetermijn van 60 kalenderdagen een beslissing over de aanvraag. Op basis van advies van de bevoegde diensten kan het college van burgemeester en schepenen op elk moment bijkomende voorwaarden opleggen in de toelating.
Bij een eerste aanvraag tot terrasvergunning dienen de volgende documenten te worden toe gevoegd:
- Een nauwkeurige schets van de terraszone tot minimum 2 meter rond het gevraagde oppervlak. Hierop dienen alle te plaatsen terrasconstructies en -meubilair te zijn opgetekend, alsook het aanwezige straatmeubilair, technische infrastructuur e.d. met vermelding van de afmetingen.
- Een beschrijving en afbeelding van het gebruikte meubilair, decoratie en andere exploitatiemiddelen. Dit moet toelaten een duidelijk beeld te vormen van de beoogde inname.
- Minstens 3 relevante foto's van de in gebruik te nemen oppervlakte en het aangrenzende pand of gebied.
- Vermelding van eventuele gebreken (gestaafd door fotomateriaal). Indien deze plaatsbeschrijving ontbreekt, wordt het openbaar domein in goede staat geacht te zijn.
Toelating
De terrasvergunning wordt verleend aan de exploitant van een horecazaak en is strikt persoonlijk en plaatsgebonden. De toelating is niet overdraagbaar aan derden: elke nieuwe exploitant moet bijgevolg een nieuwe aanvraag indienen.
Elke wijziging in de uitbating t.o.v. de afgeleverde toelating vereist een nieuwe aanvraag.
De terrasvergunning vervalt van rechtswege:
- bij de heraanleg van een straat of plein, van gevel tot gevel.
- na een feitelijke onderbreking van de exploitatie van de horecazaak voor een periode van langer dan zes maanden.
- bij stopzetting van de activiteit van de vergunninghouder.
- bij elke wijziging in de uitbating ten opzichte van de afgeleverde vereist een nieuwe aanvraag. ( vb extra terrasoppervlakte )
Het college van burgemeester en schepenen kan de toelating op elk ogenblik intrekken indien specifieke, individuele omstandigheden dit noodzaken. Indien deze omstandigheden vreemd zijn aan de uitbating door de exploitant, zal de eventueel reeds betaalde vergoeding pro rata terugbetaald worden.