Nieuw brandveiligheidsreglement 2021

Vanaf 1 september 2021 is er binnen de gemeenten van brandweer Zone Rand een nieuw brandveiligheidsreglement voor publiek toegankelijke inrichtingen, zoals horeca, winkels, jeugdhuizen, feestzalen ... van kracht. Zo ook in onze gemeente Kontich. 

Één brandweerzone, één reglement

Brandweer Zone Rand telt 21 gemeenten die de Belgische regels elk op hun eigen manier hadden uitgewerkt. Dat was verwarrend voor eigenaars en uitbaters. De brandweer moest op basis van verschillende regels een ander advies geven. Met één reglement willen ze een gelijke bescherming voor alle inwoners van Brandweer Zone Rand én duidelijk maken wat je als uitbater moet doen om een brandveilige zaak uit te baten.

Doe de zelftest

Op de website www.ikcheckmijnzaak.be kan je anoniem een brandveiligheidstest doen. Zo kan je zelf checken of je zaak voldoet aan de voorwaarden van het reglement en je -indien nodig- in regel stellen. Je ontvangt een duidelijk overzicht van de nog uit te voeren aanpassingen. Indien gewenst kan je na de test een brandweeradvies op maat aanvragen. De test is anoniem en vrijblijvend.

Geen haast, wél veilig

Is je zaak (nog) niet in orde? Geen paniek, bestaande zaken hebben 10 jaar tijd om zich in regel te stellen. Plan je in tussentijd een verbouwing, een herinrichting, een herbestemming of een andere aanpassing? Of koop je een zaak over? Dan heb je een half jaar tijd om een stappenplan uit te werken waarmee je binnen de 5 jaar je zaak in orde brengt. Zo geven we uitbaters voldoende tijd en financiële ruimte, zonder in te boeten aan brandveiligheid.

Onze gouden tip?

Vraag advies aan Brandweer Zone Rand vóór je een zaak aanpast, huurt of koopt en doe de zelftest.

Doe de zelftest