Lokale voedselinitiatieven

Korte keten, wat is dat?

Bij de korte keten verkoop is er een rechtstreekse band tussen landbouwers en consumenten en worden de meeste tussenschakels zoals veilingen en groothandelaars uitgeschakeld.

Op deze manier kan de landbouwer veel beter zélf zijn prijs bepalen. Aan de andere kant ontvangen consumenten verse producten, en dit zonder al te veel verpakkingen of transport.

In Kontich zijn er verschillende organisaties actief die de schakel vormen tussen landbouwers en consumenten.

Voedselteam Kontich

Via een online platform kan je producten van bij jou in de buurt bestellen en betalen.

Elke donderdag vanaf 18u15 kunnen de bestellingen met verse en lokale producten worden opgehaald in buurthuis 'Den Alf', Holle Weg 2. Dit afhaalmoment wordt georganiseerd door de vrijwilligers/leden van Voedselteam Kontich.

Bij de voedselteams draait alles om duurzame voedingsproducten. Veel producten zijn bio en boeren krijgen steeds een eerlijke prijs voor hun producten.

Naast deze dienstverlening is Voedselteams een vzw die ijvert voor de bevordering van kleinschalige en duurzame landbouw.

Boeren&Buren

Momenteel is Boeren&Buren op zoek naar een ondernemende Kontichnaar voor de opstart van een Buurderij in Kontich. 

Een Buurderij is een wekelijks ophaalmoment waar je lokale producten kan ophalen, rechtstreeks van bij de boer. Deze bestel je en betaal je op voorhand via www.boerenenburen.be, wanneer en hoeveel je maar wil. Benieuwd naar de verhalen van de Buurderij verantwoordelijken? Ontdek hier hun verhalen.

Voor meer informatie over dit leuke project neem je contact op met harriet@boerenenburen.be