Verlaagd BTW-tarief

-Verlaagd BTW tarief voor renovatie

Eigenaars van woningen ouder dan 10 jaar kunnen genieten van een voordelig BTW-tarief van 6% in plaats van 21% bij renovatie-, herstel- of onderhoudswerken. De werken dienen wel door een geregistreerde aannemer te gebeuren.
Zowel de eigenaar als de huurder kunnen opdracht geven om werken te laten uitvoeren tegen 6% BTW. Het is van geen belang wie de woning bewoont.
De aannemer mag 6% aanrekenen voor zowel de materialen als de werkuren. Ga je echter zelf de materialen kopen zonder dat ze verwerkt worden door een geregistreerde aannemer, dan moet je op deze aankopen 21% BTW betalen. De BTW verlaging geldt niet alleen voor renovatie- en herstellingswerken, ook bepaalde onderhoudswerken vallen onder de regeling. 

Meer info

-Verlaagd BTW tarief voor nieuwbouwwoningen die sociaal verhuurd worden

Sinds 1/1/2017 is de btw-wetgeving gewijzigd. Er is nu een verlaagd tarief voor woningen die ter beschikking gesteld worden van de sociale huurmarkt. Verhuurders genieten van een btw-tarief van 12% in plaats van 21% voor de aankoop, bouw, renovatie, onderhoud,… van woningen die verhuurd worden aan bijvoorbeeld een SVK. ‘Verhuurders’ kunnen zowel eigenaars, kopers, ontwikkelaars,… zijn.

Klik hier voor meer informatie over verhuring via een SVK.