Gevel- en straattuinen

Wat?

Gevel- en straattuinen zijn groene oases, recht voor je eigen deur. Een geveltuin is een beplant gedeelte van de openbare weg, tegen de perceelsgrens. ook plantenbakken vallen hieronder. Een straattuin is dan een plantvak in de straat, op openbaar domein. Deze wordt begrensd door de rooilijn, een afboording, de rijbaan, het fiets- of voetpad en een eventuele parkeerplaats. 

Hoe? 

Je kan een gevel- of tegeltuin aanvragen door het digitaal aanvraagformulier onderaan deze pagina in te vullen. Voor praktische vragen, ondersteuning en advies kan je steeds terecht bij onze dienst omgeving via milieu@kontich.be of via 03 246 25 80.

Het nieuwe reglement biedt richtlijnen voor het aanleggen van zulke gevel- en straattuinen. Hierdoor kunnen jullie bloemen, planten en zelfs kleine groentetuinen aanleggen op jullie trottoirs, gevels en andere geschikte plaatsen.

Waarom?

De aanwezigheid van zulke tuintjes in onze straten heeft een buitengewoon positieve impact onze leefomgeving en ons welzijn. Hierdoor kunnen we genieten van een tal van voordelen:

  • Ze zorgen voor een verbetering van de luchtkwaliteit, waardoor we minder nadelen ervaren door luchtvervuiling. 
  • Deze aanwezigheid van groene oases zorgt voor verkoeling in onze straten. Zeker tijdens hittegolven in de zomer is dit aangenaam. 
  • Deze tuinen bevorderen de biodiversiteit in onze gemeente. Dit betekent dat we meer vlinders, bijen en andere bestuivende insecten aantrekken, wat onze ecosystemen enkel maar ten goede komt. 
  • Ze verbinden onze gemeenschap. Dankzij deze gevel- en straattuinen creëren we als inwoner samen met onze buurt een groen ruimte. Dit geeft ons de gelegenheid om meer buiten te komen, onze buren te leren kennen en samen te genieten van een stukje natuur aan de voordeur. 

Belangrijk

Bij een gevel- en straattuin is het van belang dat je rekening houdt met enkele voorwaarden. Zo moet er altijd een vrije doorgang zijn voor voetgangers, je mag het voetpad dus niet belemmeren. Daarnaast zijn er ook regels wat betreft de diepte van de geveltuin. Deze diepte hangt af van de breedte van het voetpad. Deze kan je uitgebreid terugvinden in het reglement. Lees dit zeker eens na voor je eraan begint!