Bijen- en bloemenvriendelijke gemeente

Met trots mogen we ons een bijen- en bloemenvriendelijke gemeente noemen. Kontich viel in 2022 opnieuw in de prijzen bij de Groenawards. De Groenawards zijn een organisatie van de Vereniging voor Openbaar Groen en prijzen vernieuwende en inspirerende openbare, groene realisaties in Vlaanderen. Met dank aan de toewijding en inzet van onze vrijwilligers en medewerkers van verschillende diensten (groendienst, omgeving, ...) haalden we prijzen binnen in de drie wedstrijdthema's: 

  1. Groene Gemeente - beste groenprojecten
  2. Bijenvriendelijke gemeente - beste bijenvriendelijke projecten
  3. Gemeente in bloei - beste bloemenprojecten

Groene gemeente

Groen in de gemeente verbetert het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Groen is ook essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. In Kontich zetten we daarom in op verschillende groenprojecten. Met de aanleg van het Park Spoor Natuurlijk tussen de Mechelsesteenweg en de Kruisschanslei wonnen we in 2020 goud in de categorie Landschapsparken en behaalden we de VMM waterproof award. Met de heraanleg van de Groene weg en Wierookstuk behaalden we dit jaar de 4de plaats voor de categorie buurtgroen.


Bijenvriendelijke gemeente

Bijen zijn hard nodig want ze verhogen onze biodiversiteit. Ze zorgen voor de bestuiving van zowel landbouwgewassen en fruitbomen als van onze wilde bloemen en planten. In Kontich doen we er daarom alles aan om deze nuttige beestjes te helpen. We lieten een bijenplan opmaken en zetten dit momenteel om in de praktijk. Met deze inspanningen behaalden we drie bijensymbolen: het maximum. Hierdoor mag Kontich zich een drie sterren bijengemeente noemen. Slechts 18 andere gemeenten kregen deze eer en in onze buurt evenaren alleen Berlaar en Mechelen dit.

Bloemenvriendelijke gemeente

Bloemen zijn niet enkel mooi maar ook erg nuttig op het openbaar domein. In Kontich investeren we daarom in talrijke bloemenrealisaties. We doen aan floravriendelijk bermbeheer in samenwerking met Pidpa waardoor het grachten- en bermenbeheer geïntegreerd gebeurt. We planten veel bloembollen aan in de wijken zodat deze al vroeg in het jaar worden opgefleurd. In de centrumstraten plaatsen we bloemmanden en torens. Tot slot, kiezen we voor bloemrijke boomspiegels met klaprozen, korenbloemen, bolderik en goudsbloemen. Met deze inspanningen behaalden we drie bloemensymbolen: het maximum.

Met dank aan

We bedanken iedereen die heeft bijgedragen aan de bovenstaande inspanningen. Zonder het werk van onze vrijwilliger bijenambassadeur Freddy Hordies en natuurlijk al onze medewerkers van de groendienst en dienst omgeving zouden we deze mooie resultaten niet hebben kunnen behalen.

Meer info

Meer informatie over de Groenawards vind je op www.vvog.info/finale-openbaargroen-awards-2022