Aanmelden voor het basisonderwijs (kleuter- en lagere school)

Vroeger kon je in veel basisscholen al vanaf 1 september inschrijven voor het volgende schooljaar. Dat zal voortaan dus niet meer mogelijk zijn. In Kontich organiseert het lokaal bestuur voor het hele grondgebied een digitaal aanmeldsysteem, gezamenlijk voor de 6 basisscholen van het Centrum, Kontich-Kazerne en Waarloos. In functie van eenvoud en uniformiteit, volgen alle Vlaamse basisscholen die online aanmelden eenzelfde tijdlijn: 

  • De online aanmeldingen zullen lopen van 28 februari tot en met 21 maart 2023. Je vindt de aanmeldlink tijdens de aanmeldperiode op deze webpagina.
  • Uiterlijk 21 april 2023 krijgen ouders die hebben aangemeld het resultaat per mail toegestuurd.
  • Van 24 april tot en met 15 mei 2023 kan je dan effectief inschrijven op de school die je kind kreeg toegewezen.
  • Voor wie niet heeft aangemeld, starten vrije inschrijvingen op 23 mei 2023 in de scholen waar op dat moment nog vrije plaatsen zijn.

Goed om weten:

  • Kinderen krijgen voorrang als ze naar dezelfde school willen als broer of zus, of waar de ouder werkt. Om hiervan gebruik te maken, moeten zij vooraf inschrijven in die school. Dat kan enkel van 30 januari tot en met 10 februari 2023, na afspraak met de directie in kwestie. Schrijf je je kind niet vooraf in tijdens deze periode, dan verlies je die voorrang.
  • Bij de aanmelding kan je steeds de school of de scholen van je voorkeur aanduiden. Bij de toewijzing kan je enkel een school krijgen die je hebt aangeduid. Meer scholen aanduiden vermindert de kans op een plaats in je favoriete school niet.
  • Het moment van aanmelding doet er niet toe, zolang je maar aanmeldt tussen 28 februari en 21 maart 2023.
  • Bij de toewijzing van de plaatsen houdt het computersysteem rekening met (in deze volgorde): je schoolvoorkeur en de wandelafstand van het domicilieadres tot de school. Bij exact gelijke afstand beslist het toeval.
  • Elke school bepaalt een capaciteit voor de start van de aanmeldingen. Dit is het maximaal aantal leerlingen dat de school inschrijft. Als er voor een school meer aanmeldingen met eerste keuze zijn dan het aantal plaatsen, komen de anderen op een wachtlijst, en krijgen een ticket voor de school van hun tweede keuze. Tenzij ook die volzet is, enzovoort…

Je kan alles nalezen en vindt ook meer informatie over voor het eerst naar school gaan, zindelijkheid, instapdata, enz... in onze folder 'Naar school in Kontich'.