Zwerfkattenbeleid

We hebben in de gemeente enkele enthousiaste vrijwilligers en dierenartsen om het zwerkattenprobleem aan te pakken. Onze dienst Dierenwelzijn en de vrijwilligers werken samen met onze lokale dierenartsen:

om deze zwerfpoezen te steriliseren/castreren.

Maar wij hebben ook jouw hulp nodig. Je bent een dierenvriend en uiteraard hou je heel veel van je kat. Dan kan je ook via jouw spinnende huisgenoot meehelpen aan een beter lot voor andere katten. Want er zijn teveel katten. En er komen er steeds meer bij.

Dierenasielen kunnen de voortdurende toevloed van jonge katjes niet aan. Vorig jaar kwamen in België alleen 27.000 katten in reeds overvolle asielen terecht. Meer dan 13.000, of bijna 1 kat op twee, moesten gedood worden. Een dagdagelijks drama!

Voor wie?

Om het probleem bij de wortel aan te pakken moeten de huiskatten onvruchtbaar worden gemaakt. Want het probleem begint bij ons!

Heel wat mensen laten nog altijd de natuur haar gang gaan, met alle gevolgen vandien. Voor al die kleintjes vindt het baasje al snel geen goede thuis meer. De ‘overtollige’ katjes belanden in de al overvolle asielen. Andere katjes worden aan hun lot overgelaten onder het mom van ‘een kat trekt haar plan wel’. En zo ontstaat er een zwerfkattenprobleem.

Weet je dat jouw poes twee, drie nestjes per jaar kan krijgen? En dat een nest gemiddeld uit vier tot zes kittens bestaat? De dierenasielen moeten één op de twee katten doden omdat er veel te veel zijn en te weinig adoptanten? Weet ook dat jij daar verantwoordelijkheid voor draagt?

Wat zijn de gevolgen van de sterilisatie?

 • Het belangrijkste gevolg is natuurlijk dat jouw poes zich niet meer zal voortplanten.
 • De gesteriliseerde poes heeft minder kans op de ontwikkeling van kwaadaardige melkkliertumoren en etterige baarmoederontstekkingen.
 • Katers vertonen minder zwerfgedrag, vechten minder en hebben niet meer de behoefte hun territorium te markeren door overal te sproeien.
 • Rustige poezen die minder zwerven lopen ook minder de kans op verkeersongevallen of op besmettelijke ziektes zoals kattenaids en leucose.
 • Gesteriliseerde katten geven geen nachtconcerten, veroorzaken minder stank in de buurt en vallen de poes van de buur niet meer lastig.

Procedure

Het lokaal bestuur van Kontich heeft een nieuw beleid rond de zwerfkattenproblematiek uitgewerkt met onze lokale dierenartsen.

De gemeente werkt reeds sinds 2005 samen met dierenartsen en vrijwilligers uit de regio aan een zwerfkattenbeleid. Onze vrijwilligers kregen hiervoor vangkooien ter beschikking van de gemeente.

Onder het nieuwe beleid zal de werkwijze iets veranderen:

 1. De milieudienst/dierenwelzijn verzamelt de meldingen over zwerfkatten en geeft deze informatie door aan de vrijwilligers.
 2. De vrijwilliger contacteert de melder en spreekt een datum af waarop een informatief bezoek plaatsvindt.
 3. Indien wordt vastgesteld dat het om een zwerfkat gaat, zal de melder een vangkooi tijdelijk lenen om de zwerfkat te vangen.
 4. De melder contacteert de milieudienst wanneer de kat gevangen is.
 5. De milieudienst regelt een afspraak met één van de lokale dierenartsen.
 6. De poes wordt na de behandeling teruggeplaatst

Waar kan je terecht met de zwerfkat?

DAP Vets & Pets, Antwerpsesteenweg 21, www.vetsenpets.be

DAP Verhoeven-Van Gompel, Ooststatiestraat 159, www.verhoevenvangompel.be

DAP Patteet, Duffelshoek 15

Je kan ook melding maken bij de milieudienst van locaties in onze gemeente waar overlast is van zwerfkatten en een eventuele ingreep wenselijk is.

Regelgeving

K.B. van 3 augustus 2012 betreffende het meerjarenplan voor de sterilisatie van huiskatten.

Uitzonderingen

Let op: De gemeente en vrijwilligers komen niet tussen in het steriliseren/castreren van huiskatten!

Indien je eigenaar bent van een kater of kattin word je geacht jouw poes op eigen kosten te laten steriliseren/castreren. 

Meer info

Is het wettelijk verplicht om je huiskat te steriliseren/castreren?

Ja, iedereen die een kat verkoopt of weggeeft moet het dier laten steriliseren/castreren, identificeren (chippen) en registeren. Ook als je de kat gratis weggeeft.

Het lokaal bestuur wil trouwens nogmaals een oproep doen aan de bezitters van een kat om ook hun verantwoordelijkheid te nemen en hun huiskat te laten steriliseren. De voordelen van een sterilisatie zijn legio. Een overzichtelijke folder hierover is beschikbaar bij de milieudienst (gemeentehuis).

Wil je ook vrijwilliger worden? 
Je bent geïnteresseerd om mee te werken aan de sterilisatiecampagne, bel dan naar de milieudienst of stuur ons een berichtje.