'ZOHRA'S FEESTJE' - ZEBARBAR (3e & 4e leerjaar)

Yamina is acht jaar en houdt niet van verjaardagsfeestjes. Als haar oma Zohra 70 jaar wordt, organiseert haar mama Fadila een verrassingsfeest. Maar oma Zohra is helemaal geen feestbeest en het feest wordt dan ook één groot fiasco. Yamina vraagt zich af waarom oma Zohra net als zijzelf niet van feestjes houdt. Op zoek naar het antwoord gaan ze samen op tocht door haar oma’s herinneringen. Herinneringen aan Algerije waar oma Zohra geboren is, aan bomen vol olijven, aan Bakri de ezel en aan de tocht van haar oma naar België.

ZEBARBAR pakt een mooi en gevoelig thema aan: de geheimen van grootouders en de speciale band tussen kleinkinderen en hun grootouders. In februari 2021 speelde een onlineversie van de voorstelling voor een aantal Brusselse bibliotheken en daar bleek dat het thema alle kinderen beroerde. De gesprekken nadien waren levendig en intens. Veel kinderen met een migratieachtergrond hebben te maken met een breuk in de familiegeschiedenis: grootouders die alles hebben achtergelaten en die een nieuw leven in een onbekende omgeving moesten opbouwen. Iedere familie heeft zo zijn breuk of trauma en iedere familie gaat daar verschillend mee om.

De Studio werkt samen met ZEBARBAR om nieuwe verhalen te vertellen in een superdiverse samenleving. De verbindende kracht van verhalen en theater kleuren het palet van de verbeelding in de stad.

ZEBARBAR wil dat kinderen zich kunnen herkennen in helden om wat ze doen en denken, los van afkomst en kleur. Het theatergezelschap o.l.v. Yamina Takkatz maakt beeldend muziektheater voor een jong publiek, met een focus op grootstedelijke thema's. Yamina Takkatz gaat op zoek naar verbinding. Ze vertrekt hiervoor vanuit haar eigen achtergrond maar onderzoekt ook doelbewust het universele binnen haar eigen verhaal.

EXTRA INFO

Van en met Yamina Takkatz
Spel: Yamina Takkatz en Anna Saveniers
Compositie: Han Stubbe
Regie: Michai Geyzen
Dramaturgie: Ans Vroom
Techniek: Jeroen Wuyts
Scenografie: Ruby Renteurs
Productie: De?Studio & ZEBARBAR
Met de steun van de Vlaamse Overheid en de Stad Antwerpen

Data:

  • Maandag 20 november (namiddag)
  • Dinsdag 21 november (voor- en namiddag)

Locatie: Cultuurhuis Altena, Antwerpsesteenweg 79A

Voor wie?

Leerlingen van 3e en 4e leerjaar.

Voorwaarden

Maximum 120.

Procedure

Via het e-loket geef je door of je deze voorstelling wilt bijwonen.

Bedrag

5 euro per leerling
Leerkrachten en begeleiding zijn gratis.

Meer info

Planning: Anoushka Wuyts, 03 450 78 31, uitwinkel@kontich.be

Inhoudelijke info: Annelien Leenders, 03 450 78 36, cultuur@kontich.be

Meer informatie over de voorstelling vind je hier: https://www.destudio.com/nl/project/zohras-feestje