Welke coronamaatregelen gelden er in onze gemeente tot 18 oktober?

De verspreiding van het virus versnelt. Daarom komen de verschillende overheden in ons land met nieuwe en strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Lokale regel 

De mondmaskerplicht gaat in de gemeente Kontich van kracht in:

1. in de omgeving van onze negen scholen: bij het betreden en verlaten van de school, tijdens het begin en het einde van de lessen, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen van alle scholen voor iedereen vanaf 12 jaar.

2. in de volgende winkelstraten vanaf het moment dat de eerste winkel opent tot op het moment dat het laatste restaurant zijn deuren sluit.

 • Mechelsesteenweg vanaf het kruispunt met de Duffelsesteenweg tot en met het Gemeenteplein
 • Molenstraat
 • Antwerpsesteenweg tot aan de HofstraatProvinciale regel 

 • Mondmaskers. Het dragen van een mondmasker is verplicht op de volgende plaatsen:

  - elke publieke druk bezochte plaats bepaald door de bevoegde lokale overheid
  - in de omgeving van scholen: bij het betreden en verlaten van de school, tijdens het begin en het einde van de lessen, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen van alle onderwijsinstellingen.
  - de theater-, concert- en conferentiezalen;
  - de auditoria;
  - het recyclagepark
  - de gebedshuizen en bezinningsplaatsen;
  - de musea;
  - de bibliotheken;
  - de kermissen;
  - de markten, met inbegrip van de brocante- en rommelmarkten;
  - de horecasector, behalve wanneer de klanten aan hun eigen tafel zitten.

Lees hier het persbericht in verband met de verstrenging van de mondmaskerplicht in de provincie Antwerpen vanaf 1 oktober 2020.Federale regels 

 • Nauwe contacten. De bubbel maakt plaats voor een referentiecijfer. Iedereen mag per maand nauw contact hebben met maximum 3 personen buiten de huisgenoten. Nauw contact is fysiek dicht bij iemand zijn zonder masker, zonder 1,5 meter afstand en voor langer dan 15 minuten. De gekozen personen moeten een maand lang dezelfde blijven. 

 • Samenkomsten. Thuis mag je maximum 4 personen tegelijk uitnodigen voor een samenkomst zoals bv. koffie en taart. Dat zijn 4 personen met wie je geen lichamelijk contact hebt. Ook op straat mag je met maximum 4 personen samen staan in een ‘niet-georganiseerd' groepje.

 • Op café. Op café mag je met maximum 4 mensen samen aan tafel. Je blijft aan je eigen tafel zitten. Je draagt een mondmasker wanneer je niet aan tafel zit. Per tafel laat er één iemand zijn of haar contactgegevens achter. Die worden maximum 14 dagen bewaard en worden enkel gebruikt om contactopsporing te vergemakkelijken. De deuren sluiten om 23 uur 's avonds.

 • Op restaurant. Op restaurant mag je met maximum 10 mensen samen aan tafel. Je blijft aan je eigen tafel zitten. Je draagt een mondmasker wanneer je niet aan tafel zit. Per tafel laat er één iemand zijn of haar contactgegevens achter. Die worden maximum 14 dagen bewaard en worden enkel gebruikt om contactopsporing te vergemakkelijken. De deuren sluiten om 1 uur 's nachts.

 • Bedrijven. De registratieplicht voor bedrijven in Kontich is vanaf vrijdag 28 augustus niet meer verplicht dan wel sterk aanbevolen. De verplichte klantenregistratie heeft een grote meerwaarde voor contactonderzoek.

 • Winkelen. Je mag winkelen met meer dan twee personen. Het mag met je nauwe contacten of met andere personen als je de nodige afstand kan behouden.

 • Werken. Telewerken is de norm en is sterk aangeraden. Als je niet kan thuiswerken, bewaar je op het werk 1.5 meter afstand van je collega's. Als je die afstand niet kan bewaren, draag je een mondmasker.

 • Reizen. Je mag reizen binnen de Europese grenzen. Landen beslissen zelf onder welke voorwaarden ze toeristen toelaten. Ons land werkt met kleurcodes. Je raadpleegt daarvoor de website van Buitenlandse Zaken

 • Sporten. Indoorsportactiviteiten waarbij de nodige afstand niet kan gegarandeerd worden, zijn tijdelijk verboden voor iedereen ouder vanaf 12 jaar. 
   Voorts is er een onderscheid tussen sporten in professioneel en niet-professioneel georganiseerd verband.
  - Sporten in niet-georganiseerd verband mag met max. 3 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend.
  - sporten in georganiseerd verband zoals een sportclub of training mag met max 50 personen en moet steeds gebeuren in aanwezigheid van een begeleider. 

 • Cultuur. Culturele activiteiten, zoals lessen en repetities, zijn toegelaten onder begeleiding van een gids of animator en met maximum 50 personen. Kunsthuizen, musea, historische gebouwen, theaterzalen of bioscoopzalen mag je bezoeken. In die laatste twee worden 100 bezoekers toegelaten als er voldoende afstand kan worden gehouden. Je draagt er steeds een mondmasker en koopt best op voorhand je tickets.

 • Bijeenkomsten. Voor bijeenkomsten is er een onderscheid tussen privé-evenementen en professioneel georganiseerde evenementen.
  - Indien u zelf een bijeenkomst organiseert, geldt er een maximumaantal van 10 personen.
  - Voor professioneel georganiseerde evenementen geldt er geen maximumaantal. De regels van de horeca zijn van toepassing. De limiet is afhankelijk van de capaciteit. Wel moeten de sectorprotocollen gevolgd worden.
  Dansfeesten zijn nog steeds niet toegelaten.

 • Evenementen. Voor evenementen met publiek blijft de limiet op 200 personen binnen en 400 personen buiten.
 • Quarantaine. De quarantaine wordt ingekort van 14 tot 7 dagen. Als je symptomen hebt van corona, neemt je contact op met je arts. Die zal je 7 dagen in quarantaine plaatsen en je zo snel mogelijk laten testen. Als die test positief is, blijf je in quarantaine. Als de test negatief is, mag je je quarantaine stopzetten.
 • Nachtleven. Nachtwinkels sluiten om 22.00 uur, restaurants om 01.00 uur. en cafés om 23 uur. Discotheken en nachtclubs mogen voorlopig niet open.

Lees hier het persbericht in verband met de verstrenging van de federale regels in ons land van 9 oktober tot 9 november 2020.

Lees hier een uitgebreid overzicht van de federale maatregelen.

Gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2020 19 u.