Welke coronamaatregelen gelden er in onze gemeente vanaf 19 oktober?

De verspreiding van het virus versnelt. Daarom komen de verschillende overheden in ons land met nieuwe en strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Lokale regel 

De mondmaskerplicht gaat in de gemeente Kontich van kracht in:

1. in de omgeving van onze negen scholen: bij het betreden en verlaten van de school, tijdens het begin en het einde van de lessen, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen van alle scholen voor iedereen vanaf 12 jaar.

2. in de volgende winkelstraten vanaf het moment dat de eerste winkel opent tot op het moment dat het laatste restaurant zijn deuren sluit.

 • Mechelsesteenweg vanaf het kruispunt met de Duffelsesteenweg tot en met het Gemeenteplein
 • Molenstraat
 • Antwerpsesteenweg tot aan de Hofstraat

Lees hier het persbericht over de mondmaskerplicht die van kracht gaat in onze winkelstraten en schoologmeving.

Provinciale regel 

 • Mondmaskers. Het dragen van een mondmasker is verplicht op de volgende plaatsen:

  - elke publieke druk bezochte plaats bepaald door de bevoegde lokale overheid
  - in de omgeving van scholen: bij het betreden en verlaten van de school, tijdens het begin en het einde van de lessen, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen van alle onderwijsinstellingen.
  - de theater-, concert- en conferentiezalen;
  - de auditoria;
  - het recyclagepark
  - de gebedshuizen en bezinningsplaatsen;
  - de musea;
  - de bibliotheken;
  - de kermissen;
  - de markten, met inbegrip van de brocante- en rommelmarkten;
  - de horecasector, behalve wanneer de klanten aan hun eigen tafel zitten.

Lees hier het persbericht in verband met de verstrenging van de mondmaskerplicht in de provincie Antwerpen vanaf 1 oktober 2020.

Federale regels  

 • Nauwe contacten. Je mag nauw contact hebben met maximum één persoon buiten je huisgenoten. Nauw contact is fysiek dicht bij iemand zijn zonder masker, zonder 1,5 meter afstand en voor langer dan 15 minuten bv. knuffelen.

 • Samenkomsten. Je mag thuis maximum 4 personen uitnodigen voor een samenkomst zoals bv. koffie en taart. Ook op straat mag je met maximum 4 personen samen staan in een ‘niet-georganiseerd' groepje. Je hebt geen fysiek contact met deze personen en kiest dezelfde personen voor twee weken lang.

 • Avondklok. Er geldt een avondklok van 24.00 u. 's nachts tot 5.00 u. 's ochtends.
  Dit betekent dat je je niet in de openbare ruimte mag begeven tenzij voor essentiële of niet-uitstelbare verplaatsingen zoals o.a. dringende medische redenen en professionele verplaatsingen.

 • Horeca. Horecazaken sluiten verplicht een maand lang de deuren. Restaurants kunnen wel nog afhaalgerechten meegeven en dit tot 22.00 u.'s avonds.

 • Nachtwinkels. Nachtwinkels sluiten verplicht de deuren om 22.00 u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00 u.

 • Bedrijven. De registratieplicht voor bedrijven in Kontich is vanaf vrijdag 28 augustus niet meer verplicht dan wel sterk aanbevolen. De verplichte klantenregistratie heeft een grote meerwaarde voor contactonderzoek.

 • Werken. Telewerk wordt de regel. Dit als de functies zich ertoe lenen en als de bedrijven op deze manier kunnen blijven draaien. Als je niet kan thuiswerken, bewaar je op het werk 1.5 meter afstand van je collega's. Als je die afstand niet kan bewaren, draag je een mondmasker.

 • Winkelen. Je mag winkelen met meer dan twee personen. Het mag met je nauwe contacten of met andere personen als je de nodige afstand kan behouden.

 • Reizen. Je mag reizen binnen de Europese grenzen. Landen beslissen zelf onder welke voorwaarden ze toeristen toelaten. Ons land werkt met kleurcodes. Je raadpleegt daarvoor de website van Buitenlandse Zaken

 • Sporten. Professionele sportwedstrijden binnen en buiten verlopen zonder publiek. Amateurwedstrijden zijn niet toegestaan. Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten maar zijn enkel toegankelijk voor één lid van het gezin. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden.

 • Cultuur. In theaters, bioscopen en concertzalen mag je met maximum 200 toeschouwers tegelijk aanwezig zijn. Je moet een mondmasker dragen en op 1,5 meter zitten. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden.

 • Evenementen.
  - Op binnenevenementen waarvoor geen specifiek sectorprotocol bestaan, mag je met maximum 40 personen tegelijk aanwezig zijn. En dat alleen als de afstandsregels gerespecteerd worden en er geen eten en drinken wordt genuttigd.
  - Voor buitenevenementen geldt een maximumaantal bezoekers van 400.

 • Markten. Markten en kleine kermissen blijven toegestaan. Je mag er geen drank of voeding nuttigen. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.

 • Pretparken en dierentuinen. Pretparken sluiten verplicht de deuren. Dierentuinen mogen open blijven maar sluiten hun binnenruimtes en verbieden het nuttigen van drank en voeding.

 • Openbaar vervoer. De capaciteit van het openbaar vervoer wordt aangepast om te drukke bussen, trams en treinen te vermijden tijdens de spitsuren.
 • Quarantaine. De quarantaine wordt ingekort.
  - Als je symptomen hebt van corona, neemt je contact op met je arts. Die zal je 7 dagen in quarantaine plaatsen en je zo snel mogelijk laten testen. Als die test positief is, blijf je in quarantaine. Als de test negatief is, mag je je quarantaine stopzetten.
  - Als je geen symptomen hebt van corona, word je niet getest en volstaat het om 10 dagen in quarantaine te blijven.

Lees hier het persbericht in verband met de verstrenging van de federale regels in ons land vanaf 23 oktober.

Lees hier een uitgebreid overzicht van de federale maatregelen.

Gepubliceerd op vrijdag 16 oktober 2020 19 u.