De mooie zomerdagen komen langzaam dichterbij en iedereen maakt plannen voor de zomervakantie.
Maar wat doe je met je huisdier? Mee op vakantie?
Zorg je voor opvang in een pension of vind je bij vrienden of familie een oppas?
Meer info
De dienst Dierenwelzijn van het Departement LNE zet een aantal mogelijkheden op een rijtje:
- Mee op vakantie Je kunt je huisdier meenemen op vakantie. Dat is makkelijk, maar niet altijd de ideale oplossing voor het dier. Een autorit van enkele uren om daarna in de zuiderse, blakende zon rond te lopen, is niet meteen iets waar honden van dromen. Ook katten blijven over het algemeen liever thuis. Maar afhankelijk van je programma kun je het wel overwegen. Als je naar het buitenland vertrekt, vergeet dan het EU-paspoort van je huisdier niet mee te nemen. Vraag raad aan je dierenarts over eventuele vaccinaties. Hou daarbij ook rekening met de landen waar je door reist. Denk aan het welzijn van je dier tijdens de rit. Zorg dat het dier veilig zit, in een stevige bench of met een autogordel vastgeklikt. Laat het onderweg voldoende drinken en scherm het goed af van de zon.
- Een oppas Je kunt je dieren thuis laten en vrienden of buren vragen om voor ze te zorgen. Maak daarbij duidelijke afspraken:
- Informeer de oppas over de gewoonte van het dier: eetgewoonte, gedrag …
- Zorg voor voldoende voorraad voeder, stro of hooi … .
- Wijs de oppas erop dat hij bij warme dagen moet zorgen voor voldoende water en afkoeling.
- Schrijf alle details voor de verzorging van je huisdier op zodat de oppas niets vergeet.
- Geef de gegevens van de dierenarts door.
Hebben je vrienden of buren eigen vakantieplannen, dan kun je een beroep doen op een professionele oppas. Ook voor die oppas is het belangrijk dat je de nodige achtergrondinformatie meegeeft.
- In een pension Je kan je dieren op vakantie sturen in een dierenpension. Een pension moet erkend zijn door de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. Voor een pension erkend wordt, wordt de infrastructuur grondig geïnspecteerd. Bij gezondheids-, gedrags- of andere problemen met de dieren, moet de uitbater een beroep doen op een contractdierenarts. De logé krijgt een verblijfscontract. Naast jouw contact- en identificatiegegevens bevat dat contract meer informatie over je huisdier: zijn eetgewoonten, gedrag, eventuele medische behandeling … Vul dat contract secuur in zodat het pension nog beter voor je dier kan zorgen. Om infecties en ziektes te vermijden zijn honden en katten alleen toegelaten als ze de verplichte vaccinaties hebben gekregen. Zorg er dus voor dat je huisdier al zijn spuitjes heeft gekregen. Ga vooraf eens kijken in het pension. Pas als je zeker weet dat je je dier met een gerust hart kan achterlaten, zal ook jij volop van je vakantie kunnen genieten.
Een overzicht van de erkende pensions vind je op de website van Dierenwelzijn: https://www.vlaanderen.be/nl/natuur-en-milieu/dieren/dierenpensions
De wetgeving over het reizen met gezelschapsdieren is gebaseerd op de gezondheid van de dieren. De federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu is hiervoor bevoegd: https://www.vlaanderen.be/op-reis-met-een-huisdier