Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid

Over de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid
Het coronavirus is overal. Het beheerst ons leven. Het heeft ons leven serieus op zijn kop gezet. Voor veel mensen brengt het virus onzekerheid en angst en soms zelfs eenzaamheid en verdriet met zich mee. De beste remedie: een flinke portie veerkracht! Daarom zetten we van 1 tot en met 10 oktober tijdens de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker en benadrukken we de noodzaak van sociale verbondenheid daarbij. Immers in deze bijzondere en verwarrende tijden, is het belangrijk om zorg te dragen voor elkaar. Verbonden zijn met anderen is nodig om je goed in je vel te voelen!
Over het begrip veerkracht
Veerkracht is het vermogen om om te gaan met onverwachtse uitdagingen en ingrijpende gebeurtenissen. Het is je kracht om als het ware 'terug te veren' wanneer je te maken krijgt met een tegenslag. Vanwege het corona-virus hebben we meer dan ooit nood aan veerkracht. Wanneer je veerkracht in het gedrang komt, is de steun van anderen erg belangrijk. Daarom benadrukken we het belang van verbinding. 


Onze acties in het kader van de tiendaagse
Ook het lokaal bestuur Kontich hecht veel belang aan de geestelijke gezondheid van haar inwoners en onderneemt daarom onder impuls van de dienst Gezondheid en Eerstelijnszorg een aantal acties om tijdens de tiendaagse de aandacht te vestigen op geestelijke gezondheidszorg.


1. Workshopreeks over eenzaamheid
Eenzaamheid heeft veel facetten en gezichten. Een eenzame mens is niet noodzakelijk een zonderling die teruggetrokken leeft maar kan ook midden in het leven staan met veel mensen om zich heen. In deze workshopreeks belichten we de verschillende kanten van eenzaamheid, doorbreken we het taboe en nuanceren we het clichébeeld. Ze vindt plaats in Buurthuis Den Alf op maandag 9 november en 14 december van 13.30 tot 16.30 u. Je betaalt 15 euro per reeks en kan je inschrijven via Gezel op het nummer 0. 246 25 92 of via gezel@kontich.be


2. Gesprekskaartjes over veerkracht
We maken een bijzondere tijd door. Wat doet deze coronacrisis met ons? Hoe geven we dat een plek? Erover praten helpt en verbindt ons met elkaar. Logo Antwerpen maakte daarom vraagkaartjes om je op weg te zetten naar een goed gesprek over geestelijke gezondheidszorg. In een eerlijk gesprek kom je dichter bij elkaar en ligt de focus op veerkracht: op wat wel lukt of wel kan, op de lichtpuntjes in een verwarrende periode. Je kan de gesprekskaartjes gratis downloaden. Je vindt ze samen met een bijhorende handleiding terug in de bijlage.3. Interview met meter Tatyana Beloy
Je kent haar misschien van de Vlaamse televisieseries Spring of Spoed? Maar wist je ook dat actrice en Kontichnaar Tatyana Beloy meter/ambassadeur is van de Tiendaagse voor de Geestelijke Gezondheidszorg in onze gemeente? Kom je graag te weten waarom het thema haar nauw aan het hart ligt? Lees het in het interview in de bijlage!

Benieuwd? We geven je alvast een voorproefje. Dit vertelde ze over haar meterschap van de campagne: "Ik ben blij dat ik werd gevraagd om meter te zijn. Geestelijke gezondheid is belangrijk en ook taboe. Sommige mensen hebben een zichtbare handicap. Maar ook veel mensen lopen rond met psychische problemen die niemand ziet. Er is absoluut niets mis met ‘je niet goed voelen’. Maar het is belangrijk dat je niet wacht om hulp te zoeken tot er iets misloopt. Probeer dat te voorkomen. Uit eigen ervaring weet ik dat het helpt om te gaan praten met een neutraal iemand.”
4. Spreuken in het straatbeeld
Zag je ze al opduiken? De fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en treffende quotes op de ramen van huizen, winkels en organisaties in onze gemeente? Deze spreuken maken deel uit van een bijzondere actie waarmee we verbinding willen creëren tussen onze inwoners door hun met spreuken in het straatbeeld te doen stilstaan bij hun geestelijke gezondheid en het belang van sociale verbondenheid daarbij. 


Vanaf 1 oktober kan je een heuse spreukenwandeling maken in Kontich. Er zijn maar liefst 100 spreuken verspreid over onze gemeente! Kan jij ze terugvinden op de ramen van huizen, organisaties en winkels? Om je op weg te helpen, maakten we voor je vier plannetjes met een overzicht van de huisnummers die een geestelijke gezondheidsspreuk dragen. Zit een wandeling er niet meteen in? Dan kan je desondanks toch van de spreuken genieten via ons fotoalbum.