Ontdek de geestelijk gezonde raamspreuken in het straatbeeld

Van 1 tot en met 10 oktober is het de jaarlijkse tiendaagse van de geestelijke Gezondheid. We staan dan stil bij onze geestelijke gezondheid en ook bij die van anderen. Dit omdat we nog altijd te veel zwijgen over wat ons emotioneel bezighoudt terwijl praten met elkaar net een deel van de oplossing is.

Samen veerkrachtig 

Het thema van de tiendaagse is ook dit jaar 'samen veerkrachtig'. Het leven zit vol uitdagingen, kleine en grote. Er komen dagelijks heel wat emoties op ons af. Dat kan veel van ons vragen. Gelukkig hebben we mensen om ons heen die ons kunnen helpen wanneer het even wat moeilijker gaat. Mensen die even tijd voor ons vrijmaken en een luisterend oor bieden. Dat kan écht goed doen en zorgt ervoor dat we er weer even tegenaan kunnen. Dat maakt ons veerkrachtig. 

Samen veerkrachtig in onze gemeente 

Ook wij hechten veel belang aan de geestelijke gezondheid van onze inwoners en nemen daarom onder impuls van de dienst Gezondheid en Eerstelijnszorg (GEZEL) een aantal initiatieven om tijdens de tiendaagse de aandacht te vestigen op geestelijke gezondheidszorg. De contactgegevens van deze dienst vind je rechts van deze webtekst terug. 


Raamspreuken in het straatbeeld

De volledige maand oktober kan je ze weer bewonderen. Fijne woordspelingen, deugddoende boodschappen en treffende quotes op de ramen van huizen, winkels en organisaties in onze gemeente. Met deze spreuken in het straatbeeld willen we verbinding creëren tussen onze inwoners door hun te doen stilstaan bij hun geestelijke gezondheid en het belang van sociale verbondenheid daarbij. 

Meedoen? Bewonder meer dan 100 raamspreuken aan de hand van drie spreukenwandelingen die door onze gemeente lopen. Je vindt het plannetje met de wandelroutes onderaan deze webpagina (in de bijlage). 

Hartige bankbabbels

In de maand oktober hangen we aan een aantal zitbanken in onze gemeente bankhangers. Daarmee nodigen we voorbijgangers uit om even te gaan zitten en een praatje met mekaar te maken. Mensen hebben contact of verbondenheid met anderen nodig. Zeker wanneer het minder gaat, is de verbinding met anderen cruciaal.

Meedoen? Zie je een bankhanger hangen? Spreek er eens iemand over aan. Hang je graag zelf een bankhanger aan de bank in je voortuin? Bestel er één via Gezel.

Workshopreeks over eenzaamheid

Eenzaamheid heeft veel facetten en gezichten. We doorbreken het taboe rond ‘eenzaamheid’ en nuanceren het clichébeeld dat een eenzame mens een zonderling is die teruggetrokken leeft. Dat doen we in de workshopreeks 'de weg van eenzaamheid naar verbinding'. Ze vindt plaats in Buurthuis Den Alf op maandag 19 september, 17 oktober, 21 november en 19 december.

Meedoen? Je leest er alles over in onze uit-kalender en kan je inschrijven via Gezel. De kostprijs voor de volledige reeks bedraagt 15 euro.