Tegelwippen

Kontich gaat tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 vindt het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen plaats. Steden en gemeenten breken zoveel mogelijk tegels uit en vervangen die door groen. Meer bloemen, bomen en geveltuinen moeten van het grijze Vlaanderen een groen paradijs maken. Omdat we samen sterk staan, bundelen we de krachten met buurgemeenten Boechout, Hove en Mortsel. Samen vormen we de Zuidrandwippers en willen we zoveel mogelijk tegels wippen! 

Waarom tegelwippen?

Het weer in Vlaanderen wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Steeds vaker krijgen we te maken met problemen zoals hittestress en wateroverlast. Dat komt grotendeels omdat Vlaanderen voor een groot deel uit steen bestaat. Het is zelfs een van de meest verharde regio’s van Europa. Na een warme dag koelen die stenen niet snel af. En wanneer het regent, laten ze geen water door. Meer groen helpt hier tegen. Het vermindert de kans op wateroverlast, zorgt het voor verkoeling in de zomer en betekent ook meer leven.Wip jij ook tegels?

Iedereen kan meedoen door tegels uit te breken in zijn voor-, achter- of geveltuin. Door je aantal gewipte tegels in te geven, kunnen we de tel in onze gemeente bijhouden. Om het aantal gewipte tegels te bepalen, ga je uit van het formaat 30 x 30 cm. Je geeft ze in via de tegelteller op de website vk-tegelwippen.be. Wil je tegels uitbreken, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Wij helpen je graag op weg met tips en onze tegeltaxi en tuinrangers!

Tips

Welk gereedschap gebruik je het best? Wat doe je met de uitgebroken tegels? Welke bloemen en/of planten zet je in de plaats? Je ontdekt het allemaal op de website van het VK Tegelwippen 2023. 

Tegeltaxi

Doe je mee aan tegelwippen en heb je de tegels in je voor-, achter- of geveltuin vervangen door groen? Dan kan je je tegels één keer per maand gratis meegeven aan de tegeltaxi: onze ophaalservice voor gewipte tegels. Meer informatie vind je terug op www.kontich.be/tegeltaxi

Tuinrangers

Vraag je je af hoe je jouw ontharde tuin biodivers en natuurvriendelijke kan inrichten? Maak dan een afspraak met een tuinrangers! Zij geven gratis en deskundig advies over bomen, hagen, bloemenweides, nestkasten,… op maat van jouw tuin. Meer informatie vind je op www.kontich.be/tuinrangers


Meer info

https://vk-tegelwippen.be/