Strooiplan

Wanneer we te maken krijgen met een winterdip en het gaat sneeuwen en vriezen, worden onze wegen glad en gevaarlijk. Daarom hanteren we in deze periode een strooiplan om de verkeersveiligheid in onze gemeente te garanderen. 

 

Wat doen wij voor je?

Onze Technische Dienst neemt de sneeuw- en ijzelbestrijding voor zich. De dienst is uitgerust met één zoutstrooier met pekelinstallatie op vrachtwagen om de banen vrij te houden. Om de fietspaden vrij te maken, maakt de dienst gebruik van 2 tractors, uitgerust met sneeuwschoep en strooischijf.

De sneeuw- en ijzelbestrijding gebeurt aan de hand van de winterdienstkaart, een theoretische kaart met alle straten en de volgorde van ijs- en sneeuwruiming. We gebruiken deze kaart als leidraad om een zo efficiënt mogelijke route op te maken voor de strooiwagens en de sneeuwruimers.


  • De belangrijkste invals- en verbindingswegen, fietspaden, busroutes en bruggen krijgen prioriteit bij het strooien. Op deze plaatsen wordt er als eerste en op regelmatige basis gestrooid. 

  • De omgeving van de scholen, de groepsopvang voor baby's en kleuters en de buitenschoolse kinderopvang wordt sneeuwvrij gemaakt vóór de verkeersstroom van de schoolgaande jeugd en ouders op gang komt.

  • De omgeving van het station wordt sneeuwvrij gemaakt om de veiligheid van de reizigers te garanderen.

  • In straten met weinig verkeer strooien we geen zout omdat dat tevergeefs is. Strooizout werkt pas goed als er veel over gereden wordt omdat het zout zich op die manier kan mengen met het ijs en de sneeuw.


Wat kan jij voor ons doen?

Ook je stoep kan er gevaarlijk bij liggen door de sneeuw en het ijs. In geval van winterweer ben je daarom verantwoordelijk om je voet- en fietspad sneeuw- en ijsvrij te maken en te houden. Hiervoor strooi je best strooizout of pekel op het voet- en fietspad voor je deur. Kunnen we op je rekenen om dit te doen zodat voorbijgangers veilig kunnen passeren aan je woning? We bedanken je om je verantwoordelijkheid op te nemen en bij te dragen aan de verkeersveiligheid in onze gemeente!