Specfour

"Specfour" werd omstreeks 1927 op de markt gebracht door Kontichnaar Jos De Backer. Hij was "biscuitier" en had zijn bedrijf op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Magdalenastraat, waar nu het gemeentehuis staat.

 Hij verkocht zijn "Specfour" samen met nog andere specialiteiten uitsluitend aan winkeliers en handelaars. Zijn bloeiend bedrijf, dat op een bepaald moment 12 werknemers telde, moest in 1940 op bevel van de Duitse bezetter de deuren sluiten. In 1951 begon hij aan de Ooststatiestraat, samen met enkele anderen, een nieuw bedrijf "N.V. Specfour".
Aan deze samenwerking kwam vrij snel een einde en Juul Neuyens, die de nieuwe oven en de nieuwe machine had betaald, verkocht alles aan Jef Claes, die er aan de Kauwlei een gebouw voor optrok. Samen met zijn vrouw Joanna Torfs en zoon Louis bakte hij nog specfour tot ongeveer 1960.

 

In 2012 werd op initiatief van het gemeentebestuur door de gemeentelijke archiefdienst en de Kring voor Heemkunde het oude recept opgediept. Met medewerking van CVO Provincie Antwerpen vestiging PIVA werd het gebak op punt gesteld en aan de hedendaagse reglementeringen aangepast. Begin 2013 werd een bakkerscommissie opgericht die zal waken over het recept en de kwaliteit van dit dorpsproduct.

 

Specfour is verkrijgbaar bij :

Bakkerij Mijlemans, Kapelstraat 3

Bakkerij Peeters, Dorre-Eikstraat 54 en Ferdinand Maesstraat 62

Bakkerij Sint-Rita, Pierstraat 22

Brandtfood, Sint Laureysplein 5, Hove

Leonidas, Sint- Jansplein 1, Kontich

Soetkin, Mechelsesteenweg 51, Kontich

 

In maart 2013 vond de officiële lancering van het Specfour plaats. De foto's van deze receptie kan je hierbekijken.