Samentuinproject Natuur- en Museumtuin Kontich

Samentuinen in de Natuur- en Museumtuin Kontich

De Natuur- en museumtuin van de Koninklijke Heemkundige Kring (Duivenstraat 22) werd in 2019 ecologisch ingericht. Achter de voormalige woning van Deken Jozef Van Herck creëerden we een ruim plateau voor activiteiten dat tevens een mooi overzicht geeft over de tuin. Daarachter ligt een stukje ‘natuurtuin’ met een bloemenweide met fruitbomen en een moeraszone waar een klein wandelpad doorslingert. Als kers op de taart staat er een grote wilgenhut. Tenslotte werd een ruim vak voorbehouden voor een moes- en kruidentuin.

Het buurtinitiatief.

De natuur- en museumtuin is ook een mooi voorbeeld van een gemeentelijke initiatief rond ‘samentuinen’. Hiermee bedoelen we niet de gekende volkstuintjes, maar eerder een tuin waarin verschillende vrijwilligers uit de buurt samen tuinieren, kruiden koesteren en (vergeten) groenten telen. Velt ondersteunt het geheel met zijn kennis en kunde. Velt de vereniging die zich op lokaal vlak inzet voor het promoten van ecologisch tuinieren.

Op die manier staan de leden er niet alleen voor, leren ze de kneepjes van het vak van deskundigen en van mekaar en doen ze het bovendien op een gezonde manier! Ook laat het toe om meer mensen van de tuin te laten genieten en mee te werken aan de toegankelijkheid van deze ecologische tuin.

Wij staan achter het ecologisch tuinieren.

In de samentuin tuinieren we ecologisch en hebben we veel aandacht voor bodemzorg. We bewerken de bodem minimaal door deze zo veel mogelijk te bedekken, mulching toe te passen en groenbemesters te zaaien. We gebruiken bovendien compost en geen kunstmest.

We kunnen in een samentuin het ecologisch evenwicht bewaren door zorg te dragen voor de natuur en het landschap. We vinden het belangrijk om bestaande landschapselementen (zoals bomen) zo veel mogelijk te behouden en te kiezen voor zo veel mogelijk inheemse planten als randbeplanting. Voor de infrastructuur gebruiken we natuurlijke materialen.

In een samentuin maken we plaats voor diversiteit. We mogen al eens experimenteren met minder bekende groenten. Het leuke aan een eigen tuin is dat je enkele weken na het eerste zaaisel al kunt genieten van een lekkere en gezonde oogst. Omdat je alles zelf hebt gekweekt, weet je wat je eet: verse groenten en vruchten zonder pesticidenresidu’s.

Nieuws: we zoeken een nieuwe samentuinier in het voorjaar 2023! Meer info in het kadertje rechts!

Benieuwd naar wat onze leden dit jaar op de teeltplanning hebben staan? 

Groenten-en fruitteelt 2022

Aardbeien Pompoen
Andijvie Prei
Bonen Radijs
Courgette Selder
Erwten Spinazie
Komkommer Tomaat
Koriander Venkel
Paprika Witloof
Peterselie  

 Kruidenteelt 2022

Basilicum Lavendel
Bieslook Marjolein
Bonenkruid Mierikswortel
Citroenmelisse Rozemarijn
Dragon Salie
Kruismunt Thijm
Laurier Wilde Venkel