Project Blauwgroen Park Spoor Natuurlijk

WERKEN AAN DE OUDE SPOORWEGBERM GESTART

De uitvoering van de herinrichtingswerken aan de Oude Spoorwegberm starten op maandag 26 augustus 2019. Het college stelde hiervoor eind juni de firma Willems nv aan als aannemer. De werken zouden ten laatste in december moeten klaar zijn.

Voorbereidende werken: Rooien van de acaciabomen
Onze groendienst rooide op vraag van de buurtbewonersvorige winter al een aantal acacia’s. Een aantal waren echter te groot of te moeilijk en kunnen alleen met speciaal materiaal gerooid worden. De aannemer zal nu eerst de resterende acacia’s achter de tuinen van de Staf Van Elzenlaan rooien en de stronken ervan uitfrezen. Ook de exoten (uitheemse planten) zoals bamboe en sneeuwbes worden volledig uitgegraven. Hierbij zal het bestaande gewenst bos maximaal gespaard blijven in de mate van het mogelijke. Een aantal wilgen worden afgezet of geknot zodat ze terug kunnen uitschieten. Alle te rooien en te behouden bomen werden inmiddels gemarkeerd.

Tijdens deze voorbereidende werken wordt geen hinder verwacht. Het bestaande asfalt fiets/wandelpad tussen de Reepkenslei en Kruisschranslei blijft open.
De doorgang tussen de Oude Spoorwegberm en de Staf Van Elzenlaan sluiten we tijdelijk af. Wanneer de aannemer de acaciastrook aan de rand van het speelplein rooit, wordt het volledige speelplein enkele dagen volledig afgesloten om ieders veiligheid te garanderen. Alle toegang is dan verboden

Eerste fase: Volledige heraanleg van de zone N1 tot Reepkenslei
De eerste fase van de werken gebeurt in de zone tussen N1 en Reepkenslei. Hier wordt het fietspad wat verplaatst richting berm en de terug opschietende populieren aan de kant van de KMO zone volledig uitgefreesd. Hierdoor kan na de werken deze winter hier een nieuw groenscherm aangeplant worden. Enkele weinig waardevolle bomen zullen eveneens gekapt worden. De oude verharding wordt volledig afgegraven en vervangen door een volledig nieuwe waterdoorlatende verharding. In deze strook worden ook twee waterpartijen aangelegd. De rest van de boszone blijft intact.
Ter hoogte van de Reepkenslei en N1 (aan de beide ingangen) wordt ook de volledige vegetatie afgegraven zodat alle groenstorten en brandnetelruigten verdwijnen.

Tijdens deze fase sluiten we de Oude Spoorwegberm tussen N1 en Reepkenslei volledig af. Alle toegang is dan verboden. Een omleiding voor de voetgangers en fietsers wordt voorzien.

Later volgt meer informatie over de werken.

Meer informatie: www.natuurinjebuurt.be

Deze investering maakt deel uit van het Interreg project Nature Smart Cities:


 

Dit project werd bekroond in het kader van Natuur in je buurt als provinciaal laureaat 2018 met de financiële steun van:

 

 

Projectpartners:

 

Meer informatie bij de dienst omgeving (Johan Asselberghs)