Onthardingen

Waarom ontharden?

Ontharden is het wegnemen van verharding: het afbreken van een gebouw of het verwijderen van asfalt zodat de bodem weer doorlaatbaar wordt en terug verschillende andere natuurlijke functies toelaat. Met minder verharding en meer groen, maken we onze gemeente mooier, verminderen we de kans op wateroverlast, zorgen we voor verkoeling in de zomer en creëren we meer leven. 

Wat doen wij?

We willen meer groen en minder beton in Kontich. We gaan daarom ontharden op verschillende plaatsen in onze gemeente. Zo kwamen er bv. al 4 groenperken bij in de Kapelstraat en werd het driehoekje in de Cornelis Marckxlaan volledig onthard. Zo gaan we in de toekomst ook bij de heraanleg van straten of pleinen minder verharding en meer groen voorzien.

Momenteel staat de teller op 1.238 m2 bijkomende ontharding op het openbaar domein in onze gemeente. Benieuwd naar een overzicht hiervan? Bekijk onze onthardingsprojecten op de interactieve kaart onderaan deze webpagina. Elk nieuw project verschijnt op deze kaart.

Wat kan jij doen? 

Ontharden doen we niet alleen, maar in samenwerking én samenspraak met onze inwoners. Vooraleer we aan een onthardingsproject beginnen en de schop in de aarde steken, bevragen we de omwonenden en maken we een proefopstelling. Zo gaan we na hoe de buurt er tegenover staat en testen we welke impact het project heeft op de omgeving.

Ken jij zelf nog een plek in jouw straat of buurt waar we bijkomend kunnen ontharden? Denk hierbij aan een straatje dat in ongebruik is geraakt of een plein met te veel stenen. Geef de plek aan ons door via dit e-formulier en onze collega's bekijken wat er al dan niet mogelijk is. 


Stel een plek voor om te ontharden

Ontdek hier onze onthardingsprojecten

(Kan je de kaart niet zien, stel dan eerste de cookies in)