Update heraanleg kruispunt N1 Waarloos

In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer zullen er werkzaamheden plaatsvinden aan het kruispunt van de Grote Steenweg (N1) met de Michel Geysemansstraat en de Ferdinand Maesstraat in Waarloos. Intussen wijzigde de timing van de werken.

Heraanleg kruispunt

Het drukke kruispunt is aan grondige vernieuwing toe. Aan de indeling zullen er geen grote wijzigingen gebeuren. De weginfrastructuur wordt wel volledig vernieuwd. Voor fietsers komen er nieuwe fietspaden in asfalt en meer opstelruimte op het kruispunt. Voor het gemotoriseerd verkeer wordt de rijweg aangepakt op alle takken van het kruispunt en komt er een nieuwe verkeerslichteninstallatie. Voor het openbaar vervoer wordt een bushaven aangelegd op de Grote Steenweg richting Hove ter hoogte van de discotheek. 

Fasering werken

De wegenwerken gebeuren door Willemen Infra NV en zullen grotendeels in juni en juli plaatsvinden. Tijdens het bouwverlof (van 12 tot en met 30 juli 2021) wordt er niet gewerkt. In augustus wordt er nog twee weken enkel 's nachts gewerkt. Deze planning is onder voorbehoud van onvoorziene en weersomstandigheden. 

De werken vinden plaats in verschillende fasen: 

 • Fase 0 = Opbraak midden eilanden ter voorbereiding van de heraanleg van het kruispunt. Dit gebeurt in de nachten van 2 op 3 juni en van 3 op 4 juni.
 • Fase 1= Heraanleg kruispunt oostzijde (kant Ferdinand Maesstraat) van 7 juni tot 21 juni.
 • Fase 2 = heraanleg kruispunt westzijde (kant Michel Geysemansstraat) van 21 juni tot 9 juli.
 • Fase 3 = asfaltwerken en indienstname niewe verkeerslichteninstallatie van 2 tot 13 augustus (nachtwerk).


Verkeershinder

Deze wegenwerken brengen verkeershinder met zich mee. Om deze hinder te beperken, pakt de aannemer de werken op het kruispunt aan in twee helften. Op deze manier blijft er op de Grote Steenweg altijd verkeer mogelijk in beide richtingen met evenwel een snelheidsbeperking en versmalde rijstrook in de werfzone. Kruisend verkeer is tijdens de beide helften niet mogelijk op het kruispunt. De omleidingen zijn als volgt:

Voor gemotoriseerd verkeer

 • Verkeer van en naar Waarloos via Kerkelei (richting Mechelen) en via Oude baan > Wildemansstraat (richting Antwerpen)

 • Verkeer van en naar Reet/Rumst via Rumstsestraat > Catenbergstraat > Tuinwijk > Tilburstraat > Bussestraat N1c

 • Industrieterrein "Waarloosveld" is bereikbaar via M. Geysemansstraat en Mouterij en omleiding via Reet-centrum > Rumst > Tilburstraat > N1c

Voor voetgangers en fietsers:

 • Parallel met de N1 (richting Antwerpen) via Kerkelei > F. Maesstraat > Oude baan > Wildemansstraat

 • Parallel met de N1 (richting Mechelen) via Hondstraat > Oude Lei > Michel Geysemansstraat > Mouterij > Herman de Nayerstraat

 • Kruisend verkeer via de Mouterij > Herman de Nayerstraat > Kerkelei 

 • Aan het kruispunt van de N1 met de Hondstraat worden tijdelijke verkeerslichten voorzien zodat voetgangers en fietsers er veilig kunnen oversteken.

Voor het openbaar vervoer

 • De bussen van De Lijn die de Grote Steenweg (N1) volgen, hebben steeds doorgang. Voor meer informatie over de dienstregeling van de buslijnen die het kruispunt dwarsen, kan u terecht op www.delijn.be of De Lijn app.


Blijf op de hoogte

Opgelet, de huidige planning van de werken is onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info over de werkzaamheden is steeds terug te vinden op www.wegenenverkeer.be/kontich.

Gepubliceerd op vrijdag 4 juni 2021 14.16 u.