Infoavond rond geluid en stilte op 25/11

Het zoeken naar stilte om rust te vinden en te herbronnen. Het leven in een wereld vol geluid. Twee keerzijden aan een medaille? Twee invalshoeken die we op één infoavond aan bod willen laten komen.

19.00u Inleiding door Flor Depla, voorzitter Toegankelijkheidsraad Kontich
19.15u Interactieve lezing door Thomas Piessens: 'Leven met tinnitus.'
20.15u Filmvoorstelling: In Pursuit of Silence
21.45u Einde

De lezing of de film kunnen ook apart gevolgd worden.

Thomas Piessens (1994) lijdt sinds zijn veertiende aan tinnitus, een vervelende vorm van gehoorschade (pieptoon in het oor). Deze pieptoon is niet te genezen, je moet hiermee leren leven. Om jongeren te waarschuwen voor gehoorschade en om mensen met gehoorschade te steunen, schreef hij het jeugdboek Radio Plug In (2011) om jongeren te sensibiliseren. Hierin beschreef Piessens onder andere hoe hij leerde omgaan met tinnitus. In juni 2015 stond hij mee aan de basis van de campagne 'Amai 't Piept' die tot stand is gekomen in samenwerking met Michel Follet. Dit is een campagne om jongeren te sensibiliseren en te ondersteunen op vlak van gehoorschade, tinnitus en hyperacusis.

In de film 'In Pursuit of silence' zoekt regisseur Patrick Shen naar de betekenis en het effect van (gebrek aan) stilte op de hedendaagse mens. We worden voortdurend – al dan niet vrijwillig – omringd door geluid. Stilte wordt meer en meer een zeldzaam goed, of zelfs iets uit vervlogen tijden. In een trip rond de wereld verkennen we de geheime aard van de stilte, van de stilte in de afgelegen Amerikaanse wildernis over Japanse zen-kloosters naar de hallucinante afwezigheid van stilte in hedendaagse grootsteden, waar geluidshinder ongezond wordt en agressie en stress veroorzaakt. Een cinematografische luisterervaring, paradoxaal genoeg een verrassend muzikale film die je de oren doet spitsen en je de tijd geeft om stil te staan... bij stilte.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische info

Wanneer

Prijs

Gratis
Gepubliceerd op woensdag 30 oktober 2019 15.03 u.