Mooimakers Kontich - Acties in de kijker!

Wat is Mooimakers?

Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG. De OVAM is verantwoordelijk voor het afvalstoffen-, materialen- en bodemsaneringsbeleid in Vlaanderen. Fost Plus verenigt de bedrijven die verpakte producten op de Belgische markt brengen. De lokale overheden zijn verantwoordelijk voor de openbare netheid en zijn verenigd in de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (vvsg).

Mooimakers Lentefeest in Kontich Kazerne

In Kontich Kazerne heeft Bo samen met haar vriendinnen haar Lentefeest ingeleid met een opruimactie. Deze jonge tornado's hebben 4 grote zakken behoorlijk gevuld met zwerfafval! De kinderen waren heel enthousiast en genoten van het mooie weertje. Hiernaast de prachtige foto's van onze helden! Proficiat met je Lentefeest, Bo! en dank jullie om onze buurt zo Mooi te maken!

Proper Waarloos

De Mooimakers groep Proper Waarloos organiseerde op zondag 20.03.2022 de jaarlijkse zwerfvuilactie. De Michel Geysemansstraat, Oude Baan, Ferdinand Maesstraat, ... werden allemaal onder handen genomen.

Zo 'n 30 vrijwillige opruilmers maakten heel Waarloos proper op enkele uurtjes tijd. Er hielpen ook zeker 7 enthousiaste kinderen mee. Hiernaast wat mooie sfeerbeelden van de actie.

Er werden 50 zakken gevuld, waarvan zeker 20 door de 4 dapperste helpers in de Michel Geysemansstraat. Na de actie konden de deelnemers nababbelen bij een drankje. 

Inmiddels krijgt Kontich, Waarloos er 4 geëngageerde Mooimakers bij! 

Weetje 'monsterboetes’: Lokaal bestuur Kontich zet zich in tegen zwerfvuil en sluikstort. Wie afval op de grond, in waterlopen, in parken, ... gooit, kan een boete krijgen tot wel 350 euro. Daar schrik je wel echt van!

Voor wie?

 

Meer info

Ben jij de volgende Mooimaker?

Lokaal bestuur Kontich roept buurtbewoners, vrijwilligers, verenigingen en andere burgerorganisaties op om Mooimakers te worden en mee verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen omgeving. 

We willen initiatieven ontwikkelen die de betrokkenheid bij de publieke ruimte verhogen en mensen aansporen tot een actieve medewerking aan het realiseren én behouden van de netheid ervan. Deze initiatieven moeten het eigenaarschap van bewoners, handelaars en overheden op een bepaald deel van de openbare ruimte benadrukken of herbevestigen. Zo wordt voor passanten duidelijk dat de openbare ruimte wel degelijk ‘van iemand’ is. Dit kan bijvoorbeeld door buurtacties te organiseren, ambassadeurs te creëren, gepersonaliseerde affiches op te hangen of een soort van sociale controle te laten uitvoeren.

KOM OP VOOR EEN MOOIE BUURT

Zeg nee tegen zwerfvuil en ja tegen een mooie buurt! Veeg je straat. Onderhoud je favoriete plaats. Wordt een Mooimaker en claim je propere plek. En overtuig zoveel mogelijk anderen om mee te doen. Want zwerfvuil is een zaak van ons allemaal. Voor opruimmateriaal (grijper, handschoenen, fluovestje en vuilniszakken) kan je terecht bij de dienst Omgeving, cel Milieu. We maken samen de nodige afspraken over de ophaling van het verzamelde zwerfvuil.

www.mooimakers.be

Deze actie draagt bij tot de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) 11, 12, 13, 14, 15 16 en 17