Korte Keten

Wat schaft de pot in Kontich?

Er gebeurt heel wat rond voedsel in onze gemeente. Inwoners maken meer en meer bewuste keuzes. Sommigen vinden het belangrijk om rechtstreeks verse producten aan te kopen bij lokale landbouwers. Anderen vinden het ecologische aspect dan weer belangrijk of willen graag afvalarm winkelen.

Vanuit het gemeentebestuur gaan we graag mee in deze evolutie. Voeding, en zeker de productie van voeding, heeft een grote impact op onze klimaatvoetafdruk. Tegelijk bieden initiatieven rond voeding enorme kansen. Zo brengt samentuinen mensen bij elkaar, versterken boerenmarkten de lokale economie en doen voedselinitiatieven mensen gezond, lokaal en seizoensgebonden eten. 

Heel belangrijk in dit verhaal is de Korte Keten.

Korte keten, wat is dat?

Bij korte keten verkoop is er een rechtstreekse band tussen landbouwers en consumenten en worden de meeste tussenschakels zoals veilingen en groothandelaars uitgeschakeld.

Op deze manier kan de landbouwer veel beter zélf zijn prijs bepalen. Aan de andere kant ontvangen consumenten verse producten, en dit zonder al te veel verpakkingen of transport.

Korte Keten in Kontich

Boerderijverkoop

Op deze web-pagina vind je een overzicht van alle landbouwers waarbij je rechtstreeks producten kan aankopen.

Organisaties

Er bestaan verschillende organisaties die de schakel vormen tussen landbouwers en consumenten. Zo kunnen klanten toch rechtstreeks aankopen doen bij boeren, zonder dat ze hiervoor naar de verschillende boerderijen moeten gaan. In Kontich zijn de volgende organisaties actief:

Boeren&Buren

Via een online platform kan je producten bestellen en betalen

Er is een wekelijks afhaalmoment waarbij je de producten kan afhalen, en kan kennismaken met de landbouwers

In Kontich is er een wekelijks afhaalmoment op dinsdag tussen 17u30 en 19u in De Hazelaar, Witvrouwenveldstraat 1.

Voedselteam Kontich

Via een online platform kan je producten bestellen en betalen

Er wordt een sterke nadruk gelegd op duurzame voedingsproducten: veel producten zijn bio, en boeren krijgen steeds een eerlijke prijs.

Er is een wekelijks afhaalmoment op donderdag tussen 17u en 18u in de Ekowinkel, Sint-Jansplein 1A

Naast deze dienstverlening is Voedselteams een vzw die ijvert voor de bevordering van een kleinschalige en duurzame landbouw.

Boerenmarkten

Eco- en boerenmarkt

De Landelijke Gilde van Waarloos organiseert samen met de mondiale raad en het lokaal bestuur een eco- en boerenmarkt. Dit gaat telkens door op de laatste zondag van augustus.

Korte Ketenmarkt

De wijkraad van Kontich-Kazerne organiseert samen met het lokaal bestuur een korte ketenmarkt. De datum van de volgende korte ketenmarkt is nog niet gekend.

Activiteiten

Eco- en Boerenmarkt

De Landelijke Gilde van Waarloos organiseert samen met de mondiale raad en het lokaal bestuur een eco- en boerenmarkt. Dit gaat door in de F. Maesstraat, op zondag 30 augustus 2020.

Je kan er verse hoeveproducten aankopen, en kennismaken met tal van duurzame organisaties.