Knal jij ook zonder vuurwerk?

Eind oktober nam de federale regering de beslissing om kerstmarkten, winterdorpen en schaatsbanen in open lucht te verbieden tot 13 december 2020. Gouverneur Cathy Berx komt nu met een verstrenging van deze maatregel.

Deze houdt in dat al deze en vergelijkbare evenementen worden verboden voor de gehele provincie Antwerpen tot 31 januari 2021. Hiermee streeft de gouverneur naar controle en beheersing van het coronavirus op langere termijn.

Ook in de gemeente Kontich kunnen inwoners voorlopig geen aanvragen meer indienen voor evenementen. Nadat het lokaal bestuur kortgeleden het langverwachte winterevenement ‘Kontich schaatst’ moest annuleren, mogen nu dus ook de inwoners geen eigen kleinschalige evenementen meer op poten zetten. Een kerstboomverbranding, nieuwjaarsdrink, winterbarbecue en feestvuurwerk zitten er dit jaar bijgevolg niet in.

Het is niet wenselijk om evenementen te organiseren waar verschillende inwoners samenkomen en waar nauw fysiek contact aanwezig is. Het risico op nieuwe uitbraken en stijgende besmettingen is te groot. Het is onze topprioriteit om de verdere verspreiding van dit virus in te dijken en dat kunnen we alleen als we allemaal samen de veiligheidsmaatregelen respecteren.

Ook het Netwerk Brandweer vindt het belangrijk om de veiligheidsmaatregelen te respecteren en voert een sensibiliseringscampagne om meer in het bijzonder het afsteken van vuurwerk te ontmoedigen. Omdat het coronavirus al heel wat verplichtingen en beperkingen met zich meebrengt, gooit het netwerk deze jaarlijkse campagne dit keer over een andere boeg. Eerder dan in herhaling te vallen en te benadrukken dat het afsteken van vuurwerk verboden en gevaarlijk is, roept ze dit keer op om te feesten of te knallen zonder vuurwerk en zo iedereen een feestelijke nacht te bezorgen. Ook de huis- en boerderijdieren.

Je ontdekt de sensibiliseringscampagne hier.

Gepubliceerd op donderdag 19 november 2020 14 u.