Databanken

Kranten en tijdschriften

Op zoek naar informatie uit de pers? 

De bibliotheek beschikt ook over een abonnement op het Gopress Krantenarchief, waarmee je artikels van alle Vlaamse kranten en enkele magazines kan lezen en doorzoeken. Enkel de artikels van vandaag en gisteren staan er nog niet in.

Het archief is doorzoekbaar op woorden uit de tekst, trefwoorden, datum, periode, publicatie. 

Je kan het vinden via de catalogus. Met je 'Mijn bibliotheek' profiel heb je ook thuis toegang tot het krantenarchief. 

 

In de bib kan je de kranten en magazines van de laatste zeven publicatiedagen ook digitaal lezen op je eigen tablet met de Gopress krantenkiosk.

 

Kan je wel wat tips gebruiken bij het zoeken naar artikels in het krantenarchief? Een korte instructievideo vind je hier. Je leert er bijvoorbeeld hoe je sneller vindt wat je zoekt door je zoekresultaten te sorteren en te filteren.

 

Literom 

Literom is een haast oneindige bron van informatie over boeken. Je vindt er recensies en aanvullende informatie over boeken en schrijvers. Literom helpt leerlingen te werken aan bijvoorbeeld hun boekverslag of mondeling.

In de LiteRom vind je een compleet overzicht van auteursinterviews, artikelen en recensies van Nederlandse literatuur van 1900 tot heden. Het is een rijke en betrouwbare bron voor iedereen die van lezen houdt. Ook interessant voor leeskringen, scholieren en docenten ter voorbereiding van de lessen over Nederlandse literatuur.

Uittrekselbank 

De Uittrekselbank is een databank over Nederlandstalige en anderstalige literatuur. De databank bevat uittreksels en korte besprekingen van boeken uit de wereldliteratuur en verwijzingen naar uittreksels die zijn verschenen in een groot aantal uittrekselboeken. Daarnaast zijn in het bestand uitgebreide en beknopte artikelen ('auteursportretten' en 'oriëntatieteksten') over leven en werk van schrijvers opgenomen. Deze artikelen zijn in veel gevallen voorzien van verwijzingen naar websites die zijn gewijd aan de betreffende auteur. 

Met de Uittrekselbank halen leerlingen meer leesplezier uit hun boeken. De artikelen helpen hen te reflecteren op wat ze gelezen hebben. De leeservaring is tenslotte nog niet voorbij als het boek uit is.

Bedrag

 

Printen op A4-formaat kost in de bib 0.10 euro (zw/w) of 0.60 euro (kleur).
Voor een print op A3-formaat betaal je 0.30 euro (zw/w) of 1.20 euro (kleur).