Huisdiersticker: Vergeet je huisdieren niet!

De Vlaamse Overheid lanceerde in 2018 een uniforme huisdiersticker die dierenlevens moet redden bij een brand of andere noodsituaties. Je kan de sticker op je raam kleven om aan te geven hoeveel huisdieren je in huis hebt. Zo kunnen de hulpdiensten in één oogopslag zien welke dieren zich in de woning bevinden en ook hun levens redden.

De vorige huisdiersticker kampte met een aantal problemen zoals het vervagen van de afbeelding en loskomen van de ondergrond. Daarom komt de Vlaamse Overheid nu met een vernieuwd exemplaar waarbij deze problemen zijn opgelost.

Wist je dat?
Sommige baasjes nemen aan dat hun huisdier bij een brand de rook opmerkt en snel alarm kan slaan. Dat klopt niet. Alleen rookmelders kunnen rookontwikkeling tijdig detecteren. De belangrijkste brandpreventietip is dan ook de installatie van voldoende rookmelders zodat u tijdig de hulpdiensten kan verwittigen. De kans om een brand te overleven stijgt zo met meer dan 70%, zowel voor u als voor uw huisdieren.Wat is een huisdiersticker?

Het lokaal bestuur Kontich stelt de nieuwe huisdiersticker ter beschikking aan haar inwoners. Door deze sticker op het raam of de deur van een woning te kleven, kan je aan de hulpdiensten laten weten hoeveel én welke huisdieren in een huis aanwezig zijn. Zo willen wij het aantal huisdieren dat sterft in een woningbrand drastisch verminderen.


Hoe geraak ik aan een sticker?

Je kan de sticker bekomen door:

  • je tijdens de openingsuren te wenden tot de onthaalbalie van het Gemeentehuis, de Technische Dienst of de bibliotheek (Sint-Jansplein 8, Kontich) en je sticker daar in ontvangst te nemen.
  • het e-formulier in te vullen en de sticker per post te ontvangen bij je thuis (bezorg ons daarvoor je contactgegevens).