Hondenpoepcampagne Woef! Niks vergeten?

Hondenpoep op onze straten, pleinen en perken blijft de meest ergerlijke vorm van overlast. De gemeenten Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar slaan daarom de handen in elkaar met de politiezone HEKLA en lanceren een uitgebreide bewustmakingscampagne: "Woef! Niks vergeten?"

Verantwoordelijkheid

De meeste baasjes nemen hun verantwoordelijkheid en ruimen netjes de hondenpoep op. Toch zijn er ook enkele baasjes die dit niet doen. Vaak hebben ze wel de nodige zakjes bij maar gebruiken ze die niet of laten ze hun hond los om zijn/haar behoefte te doen tussen de struiken of langs weilanden. Deze baasjes denken dan vaak: “De natuur zal wel zijn werk doen en de hondenpoep afbreken.” of “De straatveger zal het binnenkort wel opkuisen".

Ergerlijk en gevaarlijk

Eigen onderzoek leert dat 10% van de hondenbaasjes moedwillig en herhaaldelijk hondenpoep laat liggen tot ergernis van 100% van de inwoners. Vraag aan inwoners wat hun grootste ergernissen zijn inzake de openbare ruimte en je krijgt gegarandeerd “hondenpoep” als één van de antwoorden. Achtergelaten hondenpoep vind je steevast terug in de top 3 van overlast in de publieke ruimte.

Hondenpoep is niet alleen ergerlijk, het is ook gevaarlijk voor de gezondheid. Het Amerikaanse milieuagentschap EPA plaatst hondenpoep zelfs in het lijstje van ernstig vervuilende stoffen zoals oliën en chemicaliën. Hondenpoep tast de ondergrond aan en verkleurt planten. Hondenpoep krioelt ook van de bacteriën, voornamelijk colibacteriën. Die veroorzaken allerhande ziektes van het (menselijk) spijsverteringsstelsel. Spoelwormen kunnen in het slechtste geval hart- en nierfalen veroorzaken. Om nog maar te zwijgen over de gevaren van de lintworm. Hondenpoep kan namelijk besmet zijn met Neospora. Dit is een parasiet die in honden en koeien leeft. Wanneer de hond poept in een weiland waarvan het gras gebruikt wordt als voer voor de koeien kunnen de eitjes de koe besmetten. Deze besmetting heeft bij het vee vaak grote gevolgen zoals: doodgeboren of verminkte kalveren, vruchtbaarheidsproblemen en verminderde melkgift. Van de kalfjes die nog wel levend geboren worden, is tachtig procent ook weer besmet. En eenmaal besmet is levenslang besmet. Want medicijnen of vaccins tegen Neospora zijn er (nog) niet.

Wij gaan de strijd aan!

De politiezone HEKLA en de HEKLA gemeentes zetten veel middelen in om het openbaar domein net te houden. Daar voegen ze nu extra middelen aan toe om controles uit te voeren en om te sensibiliseren met affiches. Immers hondenpoep laten liggen, is de volledige verantwoordelijkheid van het hondenbaasje en kan bestraft worden met een GAS-boete van € 350. Ook het niet bijhebben van hondenpoepzakjes kan aanleiding geven tot een GAS-boete. Daarom verschijnen er vanaf maart 2021 overal in het straatbeeld affiches die deze problematiek aankaarten. 

Ook jij kan meehelpen!

De netheid van ons openbaar domein belangt iedereen aan. Spreek dus gerust een baasje aan en stel de vraag “Heb je niets vergeten?” wanneer je opmerkt dat hij/zij de hondenpoep van zijn viervoeter laat liggen. Of hang een gratis affiche aan je raam die voorbijgangers erop attent maakt dat je geen hondenpoep wil op je stoep. Je kan de affiche hieronder downloaden of ze afhalen aan de balies van de deelnemende gemeentes en van de politiezone HEKLA.


Dus...

....gebruik dat hondenpoepzakje en ruim de hondenpoep van je viervoeter op. Zo zorg je voor een nette, maar ook gezonde omgeving. Bedankt om je verantwoordelijkheid te nemen!

Meer info?

dierenwelzijn@kontich.be