Doe niet gek en doe de tekencheck

Had jij al eens een tekenbeet? Door de klimaatopwarming komen teken almaar vaker voor. Je kunt ze overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je het bos intrekt. Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt, kan een teek je pad kruisen. En van een teek kun je ziek worden … Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om tekenziekten te voorkomen.

Ongeveer 1 op 7 teken dragen de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Bij een beet kan het zijn dat deze ziekteverwekker in jouw lichaam komen en je ziek maken. Dit gebeurt niet altijd even snel. Voor de ziekte van Lyme geldt: hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte!

Controleer dezelfde dag nog op teken
De gloednieuwe campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck.’ geeft iedereen die in de natuur komt dit eenvoudige advies over teken: controleer dezelfde avond nog op een tekenbeet, verwijder een teek rustig en in één beweging en volg de symptomen één maand lang op. Ga zeker een kijkje nemen op www.tekenbeten.be of www.facebook.be/tekenbeten! Controleer jezelf en anderen de dag zelf nog.

Voor wie?

Wist je dat een teek meestal bijt zonder dat je het merkt? Teken houden van (warme) plekken waar je niet altijd meteen aan denkt. Controleer daarom zeker je knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel, oksels en tenen.

Verwijder een teek rustig en in één beweging.

Als je een teek gevonden hebt, verwijder die dan rustig en in één beweging met een tekenverwijderaar. Let daarbij op dat je de teek niet platduwt, want dan kan ze breken. Smeer ook niets op de teek en gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie.

Let de komende maand op symptomen

Hou de plek rond de plaats van de beet een maand lang in het oog. Komt er een rode vlek rond de beet die almaar groter wordt? Of krijg je gedurende die maand andere symptomen die lijken op griep (gewrichtspijn, koorts, spierpijn)? Ga dan naar je huisarts en meld de tekenbeet. De ziekte van Lyme kun je behandelen met antibiotica.

Preventiemaatregelen

Een uitstap in de natuur gepland? Je kan met een
paar preventieve maatregelen je kans op tekenbeten verkleinen:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden.
  • Draag kledij die je armen en benen bedekt en gesloten schoenen. Stop je broekspijpen in je kousen.
  • Gebruik een insectenwerend middel. Kies bij voorkeur voor producten op basis van natuurlijke oorsprong (bv citroenextracten, eucalyptus …), deze zijn ook effectief.

Beten volledig voorkomen is onmogelijk. Bovenstaande tips zijn nooit volledig sluitend en bovendien voel je een tekenbeet niet. De tekencheck blijft noodzakelijk, maar laat daarvoor je natuurpret niet bederven. Wees niet
gek en doe steeds de tekencheck!

Lees op tekenbeten.be tips hoe je kan controleren op tekenbeten en hoe een teek te verwijderen.