Kappen met Wegwerp Is Top!: KWIT-systeem

Kontich introduceert herbruikbaar materiaal in 2021 op de Eco- en boerenmarkt en Feestmarkt


Waarom herbruikbare materialen?

Evenementen zijn leuk, maar brengen vaak ook een hoop afval met zich mee. Op 1 januari 2020 ging er daarom een verbod in op het gebruik van wegwerpbekers, -blikjes en
-flesjes op evenementen georganiseerd door overheden. Vanaf 1 januari 2022 kwam daarbij een verbod op het gebruik van wegwerpcateringmateriaal voor bereide voeding. 

Het gebruik van herbruikbare bekers is intussen al wat ingeburgerd, dat van herbruikbaar eetgerei staat nog in de kinderschoenen. Daarom sloegen we de handen in elkaar met IGEAN en een aantal firma's gespecialiseerd in herbruikbare bekers een cateringmaterialen om deze materialen te introduceren op onze gemeentelijke evenementen. Zo willen we de afvalberg verminderen en bijdragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die wij hebben opgenomen in ons beleid.
Voor het eerst op de Eco- en Boerenmarkt

De herbruikbare materialen werden voor het eerst gebruikt op de Eco- en boerenmarkt die op zondag 29 augustus plaats vond in Waarloos. Dit met de steun van OVAM en Fost Plus.

Het evenement ging dit jaar helemaal voor duurzaam!

  • De handelaars verkochten lokale producten die ze zelf maken of kweken.
  • Het eten en drinken werd aangeboden in herbruikbare bekers, borden en bestek.
  • De aangeleverde elektriciteit is 100% groene stroom
  • Het gebruik van water werd tot een minimum beperkt.
  • Een fietsenparking moedigde aan om met de fiets te komen. 

Hoe ging het in zijn werk?

KWIT staat voor: Kappen met Wegwerp is Top! Bezoekers kunnen de herbruikbare materialen op het evenement aanschaffen voor 2 euro per stuk. Dat bedrag doet dienst als waarborg en krijgen ze terug wanneer ze de materialen inleveren bij de stand. Die standen zijn herkenbaar aan de ludieke KWIT-affiches langs het parcours. Er was keuze uit verschillende materialen: bekers voor bier, frisdrank, wijn, cava en warme dranken en borden voor hapjes en maaltijden. Het bestek was afkomstig van Opnieuw en co. Zo droegen we niet enkel een steentje bij aan duurzaamheid maar ook aan sociale tewerkstelling.

Wil je ook jouw steentje bijdragen aan afvalarme evenement?

  • Ga met de fiets of te voet
  • Neem je eigen draagtasje mee
  • Wordt vrijwilliger Mooimaker en zet je in als steward tijdens het evenement.