Buitenspeeldag

Elk jaar vieren we samen met de rest van Vlaanderen de Buitenspeeldag. Door de pandemie is het jammer genoeg niet mogelijk om een groot evenement te organiseren. Met de buitenspeelspecial die je in het infoblad van maart-april terugvindt, hopen we jou en je (klein)kinderen toch te inspireren om zoveel mogelijk buiten te komen. Buiten spelen is immers gezond en je kan er zoveel van leren!
Voor deze special gingen we te rade bij Maison Slash. Zij promoten het buiten spelen onder de noemer #1000UurDeDeurUit en verzamelden op hun website een schat aan info, tips en inspiratie rond dit thema.

Kinderen spelen helaas steeds minder vaak buiten. Volgens onderzoek van Kind en Samenleving speelden er in de zomer van 2019 37% minder kinderen op straten, pleinen en in parken dan in 2008. En er wonen intussen wél méér kinderen in die wijken. Maar het verkeer is drukker, er zijn minder plaatsen waar kinderen vrij in de natuur kunnen spelen en ouders halen of brengen hun kinderen vaker naar school en buitenschoolse activiteiten. Om nog maar te zwijgen van de cijfers in de herfst en de winter.

Hoe zorg je ervoor dat je kind meer buiten speelt?

De hamvraag is: hoe doe jij het? Hoeveel spenderen jij en je gezin effectief buiten? In België of Vlaanderen bestaan er geen concrete en officiële cijfers over, maar van Nederland weten we dat kinderen van 4 tot 11 jaar amper 3 tot 7 uur per week buitenspelen. Dat is inclusief het buitenspelen onder schooltijd.
Dat is dramatisch weinig als je weet dat 20 uur buitenspelen per week eigenlijk het streefcijfer zou moeten zijn. Dat komt neer op drie uur per dag, of 1000 uur per jaar.
Dat klinkt jou misschien zot in de oren, maar wist je dat kinderen dubbel zoveel tijd op een scherm zitten loeren? Het gemiddelde kind, vanaf 7 jaar, brengt ongeveer 4 uur (!!!) per dag op een scherm door (alweer Nederlandse cijfers). Niet enkel om te gamen of te ontspannen, daar zit ook schoolwerk bij of andere ‘moetjes’, maar toch.

Meten is weten

In het midden van het infoblad vind je een tracker om elk uur dat je kroost buiten vertoeft aan te duiden. De poster is een idee van Maison Slash. Hang hem naast je voordeur of tegen de koelkast: zo word je elke dag herinnerd om veel buiten te komen!

1000 uren naar buiten lijkt erg veel, maar op zich kan dat echt mee vallen. 1000 uur : 365 dagen = 2,74 uur per dag. Maar staar je ook niet blind op die harde minuten, het is vooral een kwestie van doen!
Alle kleine beetjes helpen, probeer het gewoon uit! Wat doe je nu met de auto wat ook wel lopend of fietsend kan? Kan je ook buiten lunchen in plaats van binnen?

Wil je de tracker apart downloaden en je infoblad in één stuk laten? Download hem dan binnenkort hier.

Enkele duwtjes in de rug, richting buitenlucht

Een alfabet aan mogelijkheden

De vrijetijdsdienst-jeugd knutselde twee jaar geleden het Buitenspelletjes ABC ineen met voor elke letter een ander spel of idee om buiten te spelen. Een schat aan informatie dus!
Je kan het ABC downloaden via www.kontich.be/buitenspeeldag

Naar het speelterrein!

Wist je dat onze gemeente 22 openbare speelterrein telt en dat er ook een speelbos is in Waarloos?
We zorgen regelmatig voor het vernieuwen van speelterreinen, telkens met veel inspraak van de buurt. De laatste jaren kwamen er al nieuwe speelterreinen in de Elisabethstraat, Staf van Elzenlaan, Ter Sneeuw, Deken Jozef van Herckstraat en de Hessepoellei. Dit jaar krijgen ook de speelterreintjes van Wild Veld en de Rubensstraat een make-over.

Onze technische dienst werkt hard om de speelterreintjes proper en bespeelbaar te houden. Helpen jullie mee? Laat geen afval achter of gooi het in de vuilnisbak.
Is een speeltoestel stuk of wil je iets anders melden? Stuur dan een mailtje naar jeugd@kontich.be

Post op jouw sociale media een foto van je favoriete speelplek in Kontich met #bsdkontich en vertel ons wat je er zo leuk aan vindt!

Welkom in onze speelclub

Speel jij al vaak samen met enkele vriendjes uit je straat? Met je broertjes en zusjes, klasgenootjes? Dan heb je eigenlijk een speelclub! Toon ons je club met speelmakkers en post een foto op je sociale media met #bsdkontich

Onze spelotheek staat op de Buitenspeeldag helemaal open voor je speelclub! We hebben heel wat leuks in de aanbieding: reuzespelen, volksspelen, circusmateriaal enzovoort. Wil je kans maken op gratis spelmateriaal op de Buitenspeeldag (=21 april)? Registreer je speelclubje dan via www.kontich.be/buitenspeeldag

De Vos in het Bos

Deed jij al de theaterwandeling in het Altenapark? Sinds de uitbraak van het coronavirus wandelen we veel meer. Wat in het begin nog leuk was, is voor vele kinderen ondertussen misschien een verschrikking geworden. Volg met je gezin de wegwijzers om de 6 korte verhaaltjes van het theaterverhaal “De Vos… in het bos!” te bekijken. Helemaal gratis scan je de QR-codes met je smartphone.
Meer info op www.kontich.be/theaterwandeling-de-vos-in-het-bos 

We wensen jullie heel veel buitenspeelplezier!

De buitenspeeldag is het officiële startschot van het 'buitenspeelseizoen'. Hiermee willen we kinderen en jongeren ertoe aanzetten meer buiten te spelen en te sporten in open lucht.

De Buitenspeeldag is een initiatief van de Vlaamse Overheid en Nickelodeon. Bataljong, ISB vzw, Nickelodeon, Ketnet en VTMKzoom. In Kontich wordt deze dag georganiseerd door de vrijetijdsdienst, de bibliotheek, de Academie en kinderclub KOKON. Meer info over de Vlaamse Buitenspeeldag vind je op www.buitenspeeldag.be .