Boeren aan het woord avond
We praten met z'n allen vaak over eten, maar minder vaak over waar het vandaan komt. En nog minder over de boer.inn.en die onze groenten oogsten en koeien melken. Boeren zijn nochtans cruciaal voor ons voedselsysteem, maar ook voor het landschap en de biodiversiteit. Het zijn ondernemers die kennis hebben, over hun gewassen, maar ook over onze omgeving en de samenleving. Tijd om hen het woord te geven!
Donderdag 25 februari 2021 gingen we online in gesprek met Lander Van den Eynde, Joe Dieryck, Ioana Simionescu en Jan s Jongers. Onder begeleiding van een moderator spraken we onder andere over verschillende landbouwstijlen, een eerlijk inkomen, korte keten en duurzame voeding.
Het panel:
- Lander Van den Eynde teelt samen met zijn vader komkommers en tomaten in serres in Kontich.
- Joe Dieryck bouwt samen met zijn vrouw aan een gemengde biologische boerderij volgens de principes van de permacultuur. Hun varkensvlees en andere producten worden via de korte keten verkocht.
- Ioana Simionescu is bioboerin en teelt groenten en fruit in Lier. Via Voedselteams levert ze deze ook in Kontich.
- Jan 's Jongers runt samen met zijn vader een melkveebedrijf met een 140-tal koeien in Kontich.
- Bart Thoelen (moderator) is als vrijwilliger actief bij Wervel.
We blikken terug op een boeiende avond. Het gesprek gemist? Bekijk hiernaast enkele quotes van onze boer.inn.en.
Georganiseerd door Boerenforum, Wervel, Voedselteams en de gemeente Kontich.