Autodelen

Wat is autodelen
Wie een auto deelt, maakt met meerdere mensen gebruik van één auto. Jij maakt gebruik van de auto wanneer jij hem nodig hebt. Wanneer je hem niet nodig hebt, kan iemand anders ermee op pad. Bezit is dus niet hetzelfde als gebruik. En dat is eigenlijk véél handiger:

  • wie zelf een auto bezit, weet dat een auto al heel wat kost nog vóórdat hij één kilometer heeft gereden. Als je een auto deelt, kun je een gedeelte van deze kosten terugverdienen. Op die manier kan autodelen echt een pak schelen!
  • heb je voor je werk dagelijks een auto nodig, maar moeten de kinderen al naar muziekles als jij nog niet terug bent? Of is het op zaterdag altijd weer ruzie wie de weekboodschappen gaat halen op de fiets als je ook dringend naar het recyclagepark moet? Autodelen kan ook een uitkomst zijn voor wie af en toe een tweede auto nodig heeft;
  • of heb je tijdens de week absoluut twee wagens nodig, maar staat hij in het weekend gewoon stil omdat je gezinsuitstapjes maakt? Autodelen is ideaal om het bezit van een duurdere tweede wagen goedkoper te maken.
  • je reist liever met de trein en de bus en doet je boodschappen op de fiets, maar waar je tante woont, komen maar drie bussen per dag. En met een zelfbouwkast in de bus naar huis is ook wel een gedoe. Soms is een auto gewoon handiger. Deel je een auto, dan kun je gaan en staan waar je wilt en heb je er daarna geen omkijken meer naar.

Wat is autodelen niet?

  • autodelen is niet hetzelfde als carpoolen. Wie carpoolt rijdt in één auto met meerdere mensen naar dezelfde bestemming. Bij het delen van een auto ga je op eigen gelegenheid naar de doe-het-zelfzaak of het recyclagepark. Wie carpoolt in een deelauto, is natuurlijk helemaal goed bezig!
  • autodelen is iets anders dan een auto huren. Huurauto's worden ook door meerdere mensen gebruikt, maar het is wel een gedoe om zo'n huurauto mee te krijgen: je moet formulieren ondertekenen en een borg betalen – en allemaal binnen de openingsuren van het verhuurkantoor... In een autodeelgroep tekent iedereen vooraf een contract en reserveer je de wagen op elk moment. Je kunt dus al om half vijf in de ochtend op vakantie vertrekken!

Cozyhweels is het Vlaams steunpunt voor particulier autodelen. Cozyhweels promoot en ondersteunt het autodelen tussen particulieren. Hiervoor zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld zoals rekenbladen, modelcontracten enzovoort.

Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met Cozyhweels ; 

Contact nummer: 09 242 32 79 

Contact e-mailadres: hello@cozywheels.be 

Website link: www.cozywheels.be