Afficheringsplicht voor huurwoningen

De afficheringsplicht voor huurwoningen

Bij iedere woning die te huur gesteld wordt, dient de verhuurder verplicht een aantal zaken te afficheren:

-de gevraagde huurprijs (zowel op internet, in een advertentieblad of op een affiche ‘te huur’ voor het raam van de woning)
-de gemeenschappelijke kosten en lasten
-de EPC-score (in etalages van de makelaar, advertenties in folders, kranten of online, tv- of radio-advertenties. Op raamaffiches of borden aan de woongelegenheid is de vermelding van de EPC-score enkel verplicht als je er extra informatie in opneemt over de woonindeling zoals het aantal slaapkamers. Daaruit kunnen kandidaat huurders bij de keuze van een nieuwe woning afleiden hoe energiezuinig de woning is)

UPDATE:

Recent werd verduidelijkt dat, indien de raamaffiche naar een website of een online zoekertje verwijst (deze verwijzing moet duidelijk terug te vinden zijn) en daar alle noodzakelijke gegevens vermeld staan (bv immokantoren vermelden niet steeds de huurprijs op een 'te huur' bord), dit ook voldoende is.

Verhuurders die niet correct afficheren, riskeren een GAS boete. Een verhuurder die bovendien de EPC waarde niet vermeldt, kan een boete krijgen van het Vlaamse Energieagentschap.

Het doel dat hiermee vooropgesteld wordt, is niet alleen om potentiële huurders duidelijker te informeren over prijzen, kosten en lasten, maar tegelijk ook om discriminatie op de huurmarkt te voorkomen.

Meer informatie over discriminatie op de huurmarkt vind je hier.